1402497_great_tit

De baby kijkt vol verwondering de wereld in. Elke nieuwe ervaring wordt begroet met luid gekraai. De wereld is nog een speeltuin en het is een ontdekkingsreis om in deze speeltuin te mogen spelen. Toch zal niet elke gebeurtenis zo veel plezier opleveren. De dreumes komt pijnlijke momenten tegen in zijn leventje. Fysieke, mentale of emotionele pijn horen bij het opgroeien en zijn onlosmakelijk verbonden met de eerste stapjes die een dreumes maakt. Een kind bouwt in deze fase vertrouwen op.

Weten wat precies bedoeld wordt met kernverlangens en welke kernverlangens we hebben? Lees hier verder!

Het nut van vertrouwen
Vertrouwen helpt de dreumes om in nieuwe situaties zijn angst te overwinnen en te geloven in een goed einde. Vertrouwen heeft de dreumes nodig om alle ontwikkelingen die nog voor hem liggen aan te gaan. Zonder vertrouwen zal een kind weinig ondernemen en het gevolg daarvan is dat het zich ook minder kan ontwikkelen.

Als ouder heb je de taak om de juiste balans te vinden in het beschermen van je kind en het aanmoedigen van je kind. Des te meer vertrouwen een ouder heeft des te meer vertrouwen krijgt een kind van nature mee. Je begrijpt dat hier nogal wat mis kan gaan. Het kind is in deze levensfase al heel onderzoekend en brengt veel tijd buiten de box door. Dit vraagt van de ouder veel oplettendheid en continue aandacht. Een ongelukje is zo gebeurd.

Vertrouwd de ouder zichzelf?
Als de ouder weinig vertrouwen in zichzelf heeft, wordt het lastig om zo’n impulsieve dreumes vertrouwen te geven. De woorden: doe niet, pas op, nee, afblijven, zullen in deze periode meerdere malen per dag gebruikt worden. Omdat veel volwassen mensen te kampen hebben met een te kort aan zelf vertrouwen, begrijp je dat dit een lastig kernverlangen is.
Geen nood! Een mensenkind is sterk en heeft een groot ‘zelfhelend’ vermogen. Wanneer het vertrouwen later wel aanwezig is, heeft het kind nog alle kans om deze voldoende tot zich te nemen. Het gaat wat lastiger, je moet er wat beter je best voor doen maar het gevoel van vertrouwen kan zich volledig herstellen. Wanneer een kind dit vertrouwen heeft kan het zich volledig verbinden met zichzelf en de buitenwereld.

Vertrouwen op drie gebieden
Vertrouwen is echt een kernverlangen die je op drie gebieden terug ziet komen. Het vertrouwen op je lichaam, het vertrouwen op je emoties en het vertrouwen op je mentale kunnen. Op alle drie gebieden moet voldoende vertrouwen opgebouwd worden om er een verbinding mee aan te gaan.

Bijvoorbeeld, als je ouders weinig vertrouwen in je lichaam hadden dan zul je dat als volwassenen ook niet hebben en zal elk pijntje je onzeker maken. Het kan zelfs zo zijn dat jij je niet verbindt met je lichaam, dit kan zich uiten in een slechte verzorging, overgewicht, verslavingen en – in extreme gevallen – verminkingen.
Het kan ook zijn dat je ouders je mentale prestaties niet het vertrouwen konden geven die ze verdienden. Misschien wist je al vroeg dat je dokter wilde worden, maar zeiden jouw ouders dat je daar niet slim genoeg voor was. Hierdoor zou het kunnen zijn dat je op volwassen leeftijd nog steeds onder je eigen kunnen presteert. Het is niet erg, maar realiseer je dat. Bewustwording van je eigen gemis is een belangrijke eerste stap om vertrouwen tot je te nemen.

Oefening
In de Chinese geneeskunde werken ze met energiebanen (meridianen) in het lichaam. Deze meridianen lopen door je hele lijf van onder tot boven en van boven tot onder. Op sommige plekken komen deze meridianen aan de oppervlakte zodat we er met onze handen bij kunnen. Door het masseren van deze meridiaanpunten maken we blokkerende energie los en  door het uitspreken van affirmaties, helpen we ons brein om de oude blokkades los te laten en te vervangen voor positieve emoties. Het punt voor vertrouwen staat vanuit de Chinese accupressuurkunde hieronder beschreven.

Focus je op het te kort aan vertrouwen dat je ervaart, het maakt niet uit of dat op fysiek, emotioneel of mentaal gebied is. Haal gewoon een situatie naar boven waarin jij een tekort ervoer. Masseer dan de plek aan de linkerzijde van je lichaam op een handbreedte onder je oksel. Als het goed is voelt de plek pijnlijk aan. Spreek, terwijl je gefocust bent op je ervaring de woorden uit: Ik accepteer en houd van mijzelf en laat mijn gebrek aan (zelf)vertrouwen helemaal los, tot op het allerdiepste niveau en vanaf de allereerste keer dat ik dit heb ervaren en niet heb verwerkt en vervang het door (zelf)vertrouwen.

Gebrek aan (zelf)vertrouwen (miltmeridiaan)
Plaats: aan de linkerzijde, een handbreedte onder de oksel.
Emotionele functie: genieten van jezelf.
Hoofdemotie: gebrek aan (zelf)vertrouwen.
Secundaire emoties: angst voor de toekomst, gebrek aan zelfrespect en eigenwaarde, timiditeit, negatief zelfbeeld, denken het niet te kunnen, afhankelijkheid van anderen.
Belemmerende gedachten: o.a.: ik pas me wel aan, dat is voor mij te hoog gegrepen, had ik het maar anders gedaan.
Levensles: ik ben krachtig, ik voel me sterk, ik kan de wereld aan.

 

Sylvia Roosendaal is Gezins- en Kindercoach en auteur van diverse boeken zoals Een moeilijk kind of een kind dat het moeilijk heeft en De kracht van het gezin.