962595_leaf_of_loveDe lichamelijke behoefte aan zorg is voor een kleine baby het allergrootst. Het kan feitelijk nog niets zelf. De enige mogelijkheid om aan te geven dat het iets nodig heeft is door te gaan huilen. De afhankelijk is op het hoogste punt. Het wordt in de jaren erna, bij een gezond kind alleen maar kleiner. Op dit punt van grote afhankelijkheid is de baby overgeleverd aan de zorg van de ouders.

Weten wat precies bedoeld wordt met kernverlangens en welke kernverlangens we hebben? Lees hier verder!

In eerste instantie praten we hier over fysieke zorg als aanraking, warm bad, schone luier alles wat het voor een baby makkelijker maakt om zich lekker in zijn lijfje te voelen. De baby heeft nog geen controle over zijn lijfje en zal eerst goed moeten indalen om die controle te gaan ontwikkelen. Als dat lijfje pijnlijk of koud aanvoelt zal dat indalen moeilijker gaan, dan wanneer het lijfje zich lekker warm en geborgen voelt. Ziektes en andere pijnlijke ervaringen zullen het indalen niet bevorderen.

Emotionele zorg
Naast de fysieke zorg heb je natuurlijk ook de emotionele zorg. Een baby heeft recht op jouw onvoorwaardelijke liefde en zorg. Wanneer de ouders emotioneel “bezet” zijn, zal de baby weinig zorg ervaren. De liefdevolle reflectie waar een baby zo van groeit is dan niet aanwezig. Een baby heeft het eerste half jaar een warm bad nodig, waarin hij zijn lijfje leert ervaren. Een warm bad vol liefde, aandacht, warmte op zowel fysiek als emotioneel gebied. Mocht dat op dat moment door omstandigheden moeilijk zijn geweest, dan is er nog geen probleem. Het kind heeft een sterk zelf helend vermogen en zal dit op latere leeftijd ook nog op kunnen pakken. Het is wat lastiger maar het kan wel.

Wat betekent zorg?
Zorg betekent dat je goed voor jezelf kunt zorgen. Dit geldt op fysiek, emotioneel en mentaal gebied. Geef jij je lijf de juiste aandacht, creëer je voor jezelf de mogelijkheid om je emoties te uiten en prikkel jij jezelf genoeg op het mentale vlak? Omdat je als kind spiegelt, zal de wijze waarop je ouders goed voor zich zelf zorgden bepalend zijn voor de wijze waarop jij voor jezelf zorgt. Gaan je ouders makkelijk over hun grenzen heen? Stoppen zij hun lijf vol met ongezond eten? Zijn ze blijven hangen in een baan onder hun niveau? Kortom de wijze waarop jouw ouders met zichzelf omgingen, was een spiegel voor jou. Naast het belangrijke eerste half jaar van jouw leven, zal ook deze spiegel een rol gaan spelen in jouw ontwikkeling van zorg. Het is goed om je dat te realiseren zodat je afstand kunt nemen van dat wat bij hen hoort (en dus niet bij jou!).

Een te kort aan zorg
Wanneer je tekort zorg hebt ervaren, dan zul je dat terug zien in je gevoel van veiligheid. Verslavingen, angst om in de steek gelaten te worden en / of angst voor lichamelijk contact kunnen optreden wanneer jij je niet veilig genoeg voelt. Onderzoek bij jezelf waarin jij te weinig zorg hebt ervaren. Is dat op fysiek, emotioneel en / of mentaal gebied? Je kunt dit makkelijk terugvinden door te kijken op welk gebied jij je onveilig voelt. Als jij je eenmaal bewust bent van je tekort, neem dan de beslissing dat je jezelf die zorg gunt.

De volgende oefening zal je daarbij helpen.

Oefening
Het kind heeft een natuurlijke verlangen om zich te ontwikkelen. Toch heeft hij of zij voor die ontwikkeling de liefde van de ouder nodig. Wanneer deze specifieke liefde als zorg uitblijft zal het kind aan zichzelf weergeven dat het ‘t niet waard is om deze zorg te ontvangen.
Het jezelf niet waard vinden levert een dikke muur van zelfverdediging op die twee kanten op werkt. Hij laat de pijn niet door van het gemis, maar hij laat de momenten dat je wel zorg krijgt ook niet door. Je zou kunnen zeggen dat Zorg gewist wordt uit je geheugen. Het bestaat gewoon niet meer. Onbewust blijft het echter trekken en op een onbewust niveau zul je als een klein kind blijven verlangen naar die Zorg. Op relationeel niveau en in de relatie met je ouders geeft dit veel wrijving.

Stel jezelf weer open om te verlangen, durf dat wat je mist woorden te geven. Geef antwoord op de vraag vanuit je diepste verlangen. Je zult merken dat het lastig is om antwoord te geven. Des te dikker de muur is, des te moeilijker is het om antwoord te geven. Neem geen genoegen met het minste, gun jezelf het allerbeste!

1. Wie zou jou zorg kunnen geven?
2. Hoe ziet dat er dan uit?
3. Wat zou je precies willen horen, zien of voelen?
4. Waar mag die persoon dat doen?
5. Wanneer mag die persoon dat doen?
6. Hoe lang mag die persoon dat doen?
7. Hoe vaak mag die persoon dat doen?

Je zult merken dat het beantwoorden van deze vragen lastig gaat of dat de gegeven antwoorden niets met je gevoelsleven doen. Hieraan kun je concluderen dat de muur nog niet afgebroken is. Pas wanneer het beeld wat je schets met het beantwoorden van de vragen goed voelt, heb je de muur overwonnen. Gun jezelf dit cadeau en oefen net zo lang met deze vragen tot jij jouw ultieme plaatje hebt gecreëerd.

Sylvia Roosendaal is Gezins- en Kindercoach en auteur van diverse boeken zoals Een moeilijk kind of een kind dat het moeilijk heeft en De kracht van het gezin.