friendship-2-591716-mBegrip speelt een grote rol bij het accepteren van je eigen ‘tekortkomingen’. Door begrip te hebben voor wie jij bent, sta je veel zelfverzekerder in het leven. In je jonge jaren ervaar je wat begrip is. De mate waarin je tijdens je opgroeien begrip hebt ontvangen zal van groot belang zijn bij hoe je begrip ervaart in je volwassen leven. Kan je wel wat meer begrip voor jezelf gebruiken? Lees dan vooral verder!

Weten wat precies bedoeld wordt met kernverlangens en welke kernverlangens we hebben? Lees hier verder!

Waar ontstaat de behoefte aan begrip?
De wereld van het kind wordt groter. Het gaat al een paar jaar naar school maar daar waar de focus vroeger lag op het gezinsleven, zie je nu dat de focus gaat liggen op de mensen om het gezin heen. School, vriendjes, juf, ouders van vrienden. Door deze stap in de ontwikkeling wordt de omgeving naast het directe gezin opeens een stuk belangrijker. Het schoolkind gaat opletten hoe anderen naar hem of haar kijken. Verschillen tussen kinderen onderling worden in deze periode soms pijnlijk duidelijk. Het kind heeft in deze periode veel begrip nodig voor de stappen die het maakt in deze buitenwereld.

Hij of zij zal willen kijken in welke groep het thuis hoort. Welke sport of welk vriend(innet)je past het best bij hem of haar. Dit betekent voor ouders dat er veel gewisseld zal worden in sport- en vriendengroepjes. Hiervoor heeft het kind begrip nodig van zijn ouders, maar ook al een beetje van de buitenwereld. Begrip dat het kind mag zijn wie hij is en begrip voor de keuzes die het kind maakt. Dat kan soms behoorlijk lastig zijn voor ouders.

In deze periode zie je dat een kind nog veel aangetrokken wordt door dat wat hij of zij zelf niet is of in zich heeft (ontwikkeld). Hierin zie je de hunkering naar heelheid terug. Het kind zou eigenlijk nog alles willen zijn en heeft moeite met dat wat niet is. Wanneer je als ouder niet zo’n grote eigenwaarde of stevig zelf beeld hebt, is het niet zo moeilijk om begrip op te brengen voor de worsteling van je kind.

Frustratie, machteloosheid of verdriet
Echter het begrip gaat vaak gepaard met frustratie, machteloosheid of verdriet van de ouder zelf om alles wat het zelf niet geworden is in zijn of haar leven. Hierdoor wordt het begrip wat het kind nodig heeft voor zijn situatie vertroebeld.  Geen nood! Een mensenkind is sterk en heeft een groot zelfhelend vermogen. Wanneer het begrip later wel aanwezig is heeft het kind nog alle kans om deze voldoende tot zich te nemen. Het gaat wat lastiger, je moet er wat beter je best voor doen, maar het gevoel van begrip kan zich volledig herstellen. Wanneer een kind begrip ervaart, kan het zijn leefwereld gaan vergroten. Begrip is de eerste stap om zichzelf in de buitenwereld neer te zetten.

Wanneer je tekort begrip hebt gekregen, kun je dat merken aan de mate waarin je jezelf kunt presenteren in de buitenwereld. Beweeg jij je makkelijk door het leven en de sociale kanten daarvan heen of sluit jij je graag op in jezelf of in je veilige huis? Begrip voor jezelf hebben betekent dat je jezelf kunt accepteren met je tekortkomingen maar ook met je prestaties. Je bent nu eenmaal mens en het heeft geen enkele zin om jezelf te vergelijken met anderen. Er zijn namelijk altijd mensen die nog knapper en slimmer zijn dan jij. Iedereen heeft iets unieks. Door begrip te hebben voor wie jij bent, krijgt jouw uniciteit de kans om zichtbaar te worden.

De volgende oefening zal je daarbij helpen.

Oefening

Maak eens een lijst van alles waar jij geen begrip voor hebt bij jezelf. Hieronder vindt je een aantal suggesties.

  • Wat vind je niet leuk / mooi aan jezelf qua fysiek / gedrag / mogelijkheden?
  • Wat vind je niet leuk / mooi aan anderen qua fysiek / gedrag / mogelijkheden?
  • Welke situaties blijven rondspelen in je hoofd?
  • Waarover maak jij je zorgen?
  • Welke teleurstellingen ervaar je?
  • Waar maak jij je boos over?
  • Wat frustreert je?

Wanneer je lijst klaar is en daar mag je best een paar dagen over doen hoor, dan zie je duidelijk op welke punten jij geen begrip hebt voor jezelf. Kijk dan eens goed naar de lijst en maak voor jezelf een schifting in belangrijkheid, zodat de dingen waar je echt geen begrip voor op kunt brengen bovenaan komen te staan en dat wat je nog wel enigszins kan accepteren helemaal onderaan staat. Je zult dan zien dat veel punten op elkaar lijken, op hetzelfde neerkomen of aan elkaar gerelateerd zijn. Uiteindelijk komt deze hele lijst uit jouw gevoel van onbegrip in je jeugd. Dit zijn de dingen waar je voor jezelf heel hard in bent. Te hard.

Neem dan het besluit dat je helemaal mag zijn zoals je bent. Zeg daarbij de volgende affirmatie hardop net zo lang tot je er in gelooft:

Ik ben goed zoals ik ben en geef mezelf begrip om te zijn wie ik ben en te doen wat ik doe.

Wanneer je nu nog een keer naar je lijst kijkt, zul je zien dat de punten qua intensiteit in kracht verloren hebben. Mildheid naar jezelf, jezelf mogen zijn, is belangrijk om jezelf zichtbaar te maken en jouw unieke zijn te delen met de rest van de wereld.

Sylvia Roosendaal is Gezins- en Kindercoach en auteur van diverse boeken zoals Een moeilijk kind of een kind dat het moeilijk heeft en De kracht van het gezin.