1328153_signHet hele leven is een kwestie van keuzes maken. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je keuzes waar je geen spijt van krijgt? Keuzes waar je gelukkig van wordt en blijft?

Kies je vanuit je hart of vanuit je hoofd?

Allereerst kun je je afvragen op welke manier jij je keuzes maakt: Kies jij vanuit je hart of je hoofd? Ben je een uitsteller of kies je juist heel impulsief? Kies je vanuit jezelf of vooral vanuit de ander? Of kies jij wellicht heel intuïtief?
Geen van deze manieren is per sé beter dan de andere en iedereen heeft wel een voorkeur voor één van bovenstaande manieren van kiezen. Vaak gebruik je die manier ook op meerdere momenten. Er zijn echter ook momenten waarop je juist eens een andere manier van kiezen kunt gebruiken. De kunst is vooral om heel bewust te herkennen welke manier van kiezen je op welk moment in wilt zetten. Misschien heb je wel de neiging vaak vanuit de ander te kiezen en is het dus heel belangrijk om ook te zorgen dat je bij een aantal keuzes juist vanuit jezelf kiest.

Passende keuzes maken

Daarnaast helpt het om niet te denken in termen als ‘goede’ en ‘foute’ keuzes. Waar het om draait is of je passende keuzes kunt maken. Een keuze die echt aansluit bij wie jij bent, hoe jouw leven er nu uit ziet en wat jij belangrijk vindt. Het kan ook goed zijn dat in de verschillende fases in je leven ook verschillende keuzes passend zijn. Vooral van belang is dat je nooit uit het oog verliest wat echt belangrijk voor je is. Wat jij écht belangrijk vindt, worden ook wel je waarden genoemd.

Welke waarde kies je?

Een lijstje met voorbeelden van die waarden vind je hier (opent in nieuw venster). Probeer eens een top 5 te maken van jouw waarden.
Wat zijn nu de dingen die jij uiteindelijk het belangrijkste vind in je leven? Bij elke lastige keuze waar je voor staat kun je deze top 5 erbij halen. Als je tussen twee mogelijkheden moet kiezen waarbij de ene mogelijkheid jouw waarden in zich heeft en de andere niet, dan helpt die top 5 jou dus om de meer passende keuze te maken.

Bewust kiezen

Natuurlijk is een keuze juist vaak zo lastig om dat beide (of meerdere) mogelijkheden verschillende van jouw waarden in zich hebben. In dat geval is het belangrijk dat je bewust bij elke keuze stil staat voor welke waarde je kiest. Op die manier kun je er voor zorgen dat al jouw waarden op verschillende momenten ook de ruimte krijgen. Wanneer je stelselmatig een waarde negeert ga je dit merken. Je wordt ontevreden, krijgt het gevoel dat er iets scheef zit, raakt veel energie kwijt en je loopt de kans dat je na verloop van tijd ineens het idee krijgt dat je ‘echt op je strepen moet gaan staan’.

Wil je tevreden en gelukkig blijven?

Passende keuzes kunnen maken betekent dus ook dat je bewust afwisselt met het voldoen aan de verschillende kanten in het leven die voor jou van belang zijn. Ook al zijn er mensen en denkbeelden om je heen waardoor je soms gaat twijfelen of je toch eigenlijk andere keuzes moet maken, het gaat tenslotte om waar het echt voor jou om draait in het leven! Wil je tevreden en gelukkig blijven, dan zal je bij het maken van keuzes altijd in het oog moeten houden wat werkelijk van betekenis is voor jou.

Praktijk voorbeeld

Een mooi voorbeeld van hoe je je eigen keuzes ook beter kunt begrijpen en er (weer) tevreden mee kan zijn, kwam ik laatst weer tegen in één van de workshops over keuzes maken die ik geef. Een vrouw van begin veertig liep er telkens tegenaan dat ze haar tweejarige deeltijd-opleiding – jaren geleden gestart – maar niet af kon ronden. We keken eerst naar haar dilemma. Zij had de keuzemogelijkheid om de opleiding (nu) af te ronden en de keuzemogelijkheid om het te laten liggen We gingen op zoek naar de achterliggende waarden voor beide keuzemogelijkheden: bij het afronden bleek dit de waarde ‘verantwoordelijkheid’ te zijn, bij het laten liggen kwam ze er achter dat dit te maken had met de waarde ‘familie/gezin’ Toen ik haar vroeg welke waarde ze nu belangrijker vond, zei ze zonder twijfel familie/gezin. Deze waarde stond ook duidelijk bovenaan in haar eerder samengestelde lijstje van persoonlijke waarden. Dit maakte in één klap inzichtelijk voor haar waarom ze dus telkens de keuze nog niet gemaakt had om de studie af te maken. En het maakte ook dat ze zich ineens niet meer zo schuldig voelde over het niet afronden. Ze begreep waarom ze die keuze zo gemaakt had in de afgelopen jaren, was er plots ook tevreden mee en eigenlijk trots dat ze er zo voor haar gezin was geweest.


Wil je zelf ook eens verder in gesprek over je keuzes of een workshop meemaken waarin je werkt aan je keuzevaardigheden en keuzebewustzijn, neem dan gerust contact met op met Gundalyn Hemmink.

Gundalyn Hemmink is keuzecoach en heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van jongeren en dertigers/veertigers bij het maken van keuzes.
Dit doet zij o.a. door individuele (loopbaan)keuzecoaching, studiekeuzecoaching en het geven van workshops ‘KiesVaardig!’

Zie voor meer informatie ook www.lerenkiezen.nl.
Neem contact op via mail of 06-20533347