Hoe zit dat toch? Je weet waar je energie van krijgt (sporten, schilderen, zingen), waar je blij van wordt en wat je goed doet maar je schuift het als eerste aan de kant zodra het druk(ker) wordt…
Het is op dit moment erg chaotisch bij mij in huis. Er gebeuren duizend-en-een dingen tegelijkertijd: het zijn hele belangrijke keuzes, beslissingen en tussendoor klusjes, die moeten. Afgelopen week stond ik in het huis van mijn dromen. Ik heb rondgelopen, gevoeld en geproefd. En het raakte mij in mijn buik: dit is het! Dus nu staan we voor een belangrijke keuze. En ik ben druk met tussendoor klusjes, dingen die moeten: administreren, belletje naar de verzekering, mail versturen, loodgieter regelen etc. Iets waar ik over het algemeen niet veel energie van krijg. Lusteloos loop ik met een kop koffie de trap op naar zolder waar mijn computer staat.

Braaf als ik ben besluit ik om met de dingen die moeten te beginnen. Die blijven zich maar opdringen en in mijn hoofd rondzingen. Terwijl ik achter mijn computer zit en het mailprogramma opstart zie ik in mijn ooghoek, ver achter de stapels was, speelgoed en in-het-geval-er-visite-lang-komt-stoelen, mijn schilderspullen staan. Ik maak het mijzelf, letterlijk, ook niet gemakkelijk om erbij te komen. Hoelang is het geleden dat ik heb geschilderd? Maanden! Terwijl ik het zo fijn vind om te doen. Als ik schilder vergeet ik de tijd, valt de rust binnen, ik kijk en voel (ik werk met papier en acryl). Ik ben alleen bezig met schilderen en niets anders.

Ik besluit om mijn schilderspullen te bevrijden, mijn passie een meer prominente plek te geven. Verwoed ga ik aan het werk, schuif alles aan de kant zodat mijn schilderspullen zo staan dat ik er in ieder geval makkelijk bij kan. Ik pak gelijk de stofzuiger er nog maar even bij en haal een stofdoek over de planken. Moe maar voldaan kijk ik naar het resultaat. En ik besluit: morgen, morgen ga ik de dag beginnen met schilderen, mijn passie. Zal ik dan NU nog even die mailtjes en telefoontjes doen? Dan liggen ze  morgenochtend niet in de weg.

Wat zou het toch mooi zijn als je een goede balans zouden vinden tussen de verplichte nummers in je werk- en privéleven en de tijd die je neemt voor jezelf en je passie(s). Maar in de praktijk blijkt dat toch lastig te zijn. De meesten van ons zijn opgevoed met de gedachte om eerst even door ‘de zure appel’ heen te bijten om vervolgens te mogen genieten. Maar wat zou er gebeuren als je de dag  begint met de dingen waar je energie van krijgt, waar je de tijd vergeet, waar je ogen van gaan stralen? Wat ziet de dag er dan anders uit!

Wil je meer tijd besteden aan je passie?

  • zorg ervoor dat de spullen binnen handbereik zijn, zodat je niet eerst naar je spullen moet gaan zoeken (zoals bij mij op zolder);
  • zoek enthousiaste medestanders;
  • is het mogelijk om een vaste tijd/dag in te plannen?;
  • deel je verlangen met andere (huisgenoten, vrienden), geef aan dat dit is wat je graag wilt doen, zodat zij ook rekening kunnen houden of je helpen om tijd te maken;
  • weet je nog niet waar jij warm voor loopt maar zou je dat wel willen onderzoeken? Kijk dan eens terug in de tijd. Wat vond je als kind leuk om te doen? Wil je iets binnen of buiten gaan ondernemen?

Nicole Kruyning Bij-uitstek coach & trainer
“Wie ergens passie voor heeft, wordt geraakt. Passie verhoogt het bewustzijn en je raakt vervuld van wat je doet. Passie geeft kracht & inspiratie!Als persoon, coach en trainer streef ik naar openheid, eerlijkheid en authenticiteit, waarbij analyseren, spiegelen, confronteren en creativiteit hoog in het vaandel staan.”