communicatieHoe kan het dat we een relatie beginnen met de beste intenties en vertrekken met stoom uit onze oren? Ericka Kuyters, mediator Resolve over communiceren in relaties en als ex-en.

Anja vraagt: “Wil jij de stekker van de wasmachine maken?” Haar man Bas doet dit, maar pas nadat zij het na 2 weken later opnieuw gevraagd heeft. Wat gebeurt, is dat haar vertrouwen wordt geschaad. Hij heeft toegezegd het te repareren (iets wat in haar ogen belangrijk is) en het is nu pas gedaan. Bas is zich van geen kwaad bewust. Hij was het zeker van plan te doen, maar was er nog niet aan toegekomen.

Anja en Bas communiceren op een andere manier. Zij is praktisch en resultaatgericht en hij is meer associatief en doet dingen wanneer het hem uitkomt. Zij hebben beiden de beste intenties maar ‘verstaan’ de intenties van elkaar slecht.

Vaak heeft dit te maken met de manier van communiceren tussen (ex)partners; die kan leiden tot de nodige misverstanden en kwetsing. Je gaat uit van je eigen normaal en je eigen gelijk. Als dat erg van je partner verschilt, dan zit je met de brokken. Je begrijpt elkaar niet meer en veroordeelt de ander omdat hij/zij het niet op de ‘goede’ (dus jouw) manier doet.

Hoe nu hier mee om te gaan? Herken je eigen stijl, hoe jij dingen zegt en die van de andere. Heb vervolgens de bereidheid je aan te passen aan elkaars stijl. Vraag de ander: “Hoe heb jij het het liefst?” En  dan niet tijdens een ruzie of vlak nadat je een ruzie hebt gehad. Ga er niet bij voorbaat vanuit dat jij weet hoe de ander het wil (en ook kan!) ontvangen.

De schadelijke vechtscheidingen ontstaan als verdriet en ruzie door worden gezet, ook na de breuk. De teleurstelling blijft gevoed worden. Dan is het van belang de verschillende te accepteren. Zo kan je de relatie goed of werkbaar houden. Met name als er kinderen in het spel zijn.

Ericka
Ericka Kuyters is naast mediator, trainer en coach op het gebied van communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Meer over Ericka? Bezoek haar site

 

 

Resolve scheidingsbemiddeling: samen de scheiding regelen, geeft rust en duidelijkheid. Lees hier meer artikelen over relaties.