desperate-couple-2-1095635-mElke dag ontploffen er bommen in relaties. Vanuit het niets kun je zomaar te horen krijgen dat de ander de relatie wil beëindigen, en dan blijkt dat de ander hier al heel lang mee loopt.
Het grote graven in je geheugen begint: heb ik iets gemist, wat heb ik over het hoofd gezien, heb ik signalen niet opgevangen? Had ik dit, had ik dat, had ik zo…?

Stoppen!
We moeten stoppen met het ‘had ik,’ stoppen met de schuld – vooropgesteld dát er een schuldvraag is – op ons te nemen. Een relatie KAN niet gestand blijven als er geen of niet voldoende gecommuniceerd wordt.
Wij hebben steeds meer het gevoel dat wij heel veel communiceren en ja dankzij alle nieuwe middelen en kanalen om te communiceren is de frequentie vaak omhoog gegaan. Echter inhoudelijk communiceren, écht praten over wat we voelen, wat er in ons omgaat, daar liggen nog wel wat winstpunten! Woorden zeggen toch echt meer dan een smiley…

En nu?
Oké de bom is ontploft, de mededeling ’niet meer gelukkig te zijn’ gedropt. Paniek! Valt er nog wat te redden? Kunnen we er nog over praten? En daar is de volgende aanslag op onze relatie als blijkt dat we nauwelijks nog kunnen communiceren. We praten langs elkaar heen, in cirkels van herhaling en verwijten. Als het onder normale omstandigheden al een uitdaging is om écht te praten, hoe moet je elkaar in tijden van crisis dan weer vinden?

Het is al jaren bekend mannen en vrouwen communicatie, communiceren niet.  Een groot aantal theater voorstellingen gaat over de (mis) communicatie tussen de seksen. Voorstellingen die gepaard gaan met lachsalvo’s en als gezellig bestempeld worden. Waarom zie je de humor dan niet als jij er zelf midden in zit? Komt dat omdat het podium dan in een keer in jouw huiskamer staat? De humor ,het gezellig avondje uit is dan in een veeg verdwenen…

Relatieperikelen in het theater

De Liefde Voorbij
Waarom mislukt een liefde? Vraag het de partners afzonderlijk en de kans is groot dat zij totaal verschillende antwoorden geven. Liefde en objectiviteit zijn nu eenmaal geen bondgenoten. De Liefde Voorbij van de Franse schrijver Pascal Rambert (1962) is een indringend en confronterend toneelstuk over het einde van een relatie. Ze komen allebei aan het woord. De man (Reinout Bussemaker) komt met een rationele rechtvaardiging, de vrouw (Johanna ter Steege) met een emotionele hartenkreet.

M/V² (spreek uit MV in het kwadraat) is een geheel nieuwe one man show van Huub Stapel over relaties en liefde. Een avondvullende voorstelling vol praktische tips, herkenbare verhalen, mooie gedichten en melancholische liedjes. Een heel persoonlijke voorstelling over de onhandigheden en ongemakken tussen mannen en vrouwen, over de valkuilen, waar je tot je eigen verbazing elke keer weer invalt en ook hoe je het misschien een stukje beter kan doen.
Dat je meer van elkaar begrijpt en misschien wat meer accepteert en dat de liefde zo meer kans krijgt. En dat is uiteindelijk, waar het om gaat: DE LIEFDE.
Een kleine leerschool, een avond vol herkenning en wie weet een begin van verbetering. Maar bovenal een voorstelling vol hilarische momenten, even geestig als ontroerend.

Het bezoeken van deze theaterstukken zal de relationele crisis niet oplossen, maar wie weet geeft het inzicht in onze valkuilen en kweekt het een beetje begrip voor elkaar.