Dronken van blijdschap was ik toen wij de sleutel van ONZE flat kregen, een ding wist ik zeker met deze man wilde ik oud worden.

Zittend op de grond met een fles champagne en twee mooie champagne glazen (als dan, dan wel in stijl) waren we bezig de flat in te richten. Wie bracht wat mee en waar zouden we dat neerzetten? We maakten plannen voor de toekomst die er vanaf die dag er alleen maar rooskleurig uit zou zien.

De champagne smaakte heerlijk en het geluk en de verliefdheid zouden de rest van mijn leven alleen maar intenser en beter kunnen worden geen twijfel mogelijk…

En dan na achttien jaar wordt met een welgemikte speldenprik de ballon tot ontploffing gebracht! Weg droom, weg maatje, weg vertrouwde omgeving. Alles uit elkaar gespat, niets meer van over.

15 september is in Nederland de nationale dag van de scheiding. Op deze datum werd in 1796 de allereerste echtscheiding in Nederland uitgesproken. In het kader van die gebeurtenis zetten op 14 en 15 september ruim 700 advocaten kantoren en scheidingsmediators  de deuren open en kan men terecht voor alle mogelijke antwoorden en adviezen.

Scheiden is ingewikkeld! Naast alle emoties gaat er een hele hoop tijd zitten in het organiseren van het beëindigen van het huwelijk.
Het regelen van een huwelijk is vele malen eenvoudiger dan het beëindigen ervan. Je krijgt ineens te maken met ingewikkelde, technische en complexe regelgevingen. Zie daar maar wegwijs uit te worden, als emoties de overhand hebben. En zelfs als er geen emoties in het spel zijn is hulp en advies van buitenaf geen overbodige luxe.

Grenzeloos Vrouwen panellid Ruth Urbach geeft samen met een aantal experts op 15 september een gratis workshop in Zoetermeer. 

Een nieuwe dag begint vandaag voor mij!
Christien Broekhoven