Toen ik werd gevraagd om voor Grenzeloze Vrouwen wat columns te schrijven over NLP, dacht ik nog: Leuk, goed idee, piece of cake! Daar ben ik de hele dag als NLP coach mee bezig, en ik ben een wandelend NLP voorbeeld… Maar het bleek toch iets lastiger om het op papier te zetten, zodat ‘men’ er iets van zou begrijpen. Mijn eerste zes schrijfsels zal helaas niemand lezen, omdat ze hier thuis al werden afgeschoten en ondertussen in de prullenbak liggen. Ze vonden ze te ‘wetenschappelijk’, ‘saai’, ‘humorloos’, ‘oninteressant’ of ‘onduidelijk’. Oké dan, opnieuw dus.

Grappig is dat de columns allemaal over communicatie gingen. Niet echt goed gecommuniceerd dus, want het verhaal was niet goed overgekomen. Bij NLP zeggen we dan: “Verander je communicatie als de boodschap niet goed is overgekomen, want de respons van de ontvanger is bepalend.”

Kniezen
Ik had natuurlijk ook in een hoekje kunnen gaan kniezen, wat anderen wel eens doen als ze kritiek krijgen, of commentaar, of gewoon de eerlijke mening van een ander. Ik had bij mezelf kunnen denken: Zie je wel, ik kan het gewoon niet, ik ben geen columnschrijver, ik sla door, en ben te serieus en heb geen humor, en had mezelf helemaal omlaag kunnen halen en geen spaan van mijn enthousiasme voor schrijven heel kunnen laten.

Ik ben positief van aard
Maar kniezen is niet mijn ding. Opgeven al helemaal niet. En om mezelf nou rot te gaan zitten voelen omdat het nog niet gelukt was, leek me niet echt constructief. Ik ben positief van aard, haal graag het beste uit mezelf en bewijs anderen (en mezelf) graag dat ik het wél kan… Zo bouw ik positieve ervaringen op.

Ik kan me niet rot voelen door wat een ander zegt
Ook dit is trouwens NLP. Mijn gedachten en de manier waarop ik naar een situatie kijk, met welke bril dus, én wat ik er in mijn hoofd allemaal bijhaal (het verhaal wat ik mezelf vertel) bepalen namelijk hoe ik me voel. Ik kán me niet rot voelen door wat een ander zegt of doet, maar wel door wat ik er zélf van vind en wat voor etiketten ik er in mijn hoofd allemaal opplak. Mijn gedachten bepalen mijn gevoel. Als ik positief en realistisch denk, ziet het leven er heel anders uit, voel ik me heel anders, dan wanneer ik doemdenk en boos-denk of negatief denk.

Hm… Als het zo werkt, bepaal ik het dus zelf? Ja!

Ik zit ondertussen al op 386 woorden van de 500… als dat niet positief is… Haha!

Ik kan het!
Zie je wel dat ik het kan, denk ik bij mezelf, en ik word nog enthousiaster om verder te schrijven. Die columns die komen er wel. En dit is dus hoe het werkt! Dit is trouwens waar ik mijn cliënten bij help, positief denken, het beste uit zichzelf leren halen en hun doelen wél te bereiken.

Zo, nu alleen nog even mijn goede gevoel ankeren, zodat ik dit gevoel een volgende keer dat ik een column moet schrijven weer kan oproepen. Maar over ankeren schrijf ik in een andere column meer. Ik word steeds enthousiaster om over NLP te schrijven, maar dat is logisch, want ik vind mijn werk geweldig.

Marianne te Hoonte-van Kesteren is gecertificeerd NLP en HNLP Mastercoach, Energetisch coach en Life Coach volgens methode The Gift en The life Codes. Tevens is Marianne coach-adviseur op het gebied van Management, Personeelszaken en Persoonlijke Ontwikkeling in het bedrijfsleven.