hearts-in-love-1334990-mMijn moeder wordt vandaag geopereerd. Vijf omleidingen aan haar hart. Enkele weken geleden zag ik op een scherm het hart van mijn moeder kloppen. Het was een bijzondere ervaring. Het hart, waaronder mijn leven begon en waaruit ik mijn hele leven liefde heb gevoeld.

Dat hart van mijn moeder, dat zoveel te verduren heeft gehad. Te jong getrouwd, omdat ik me aankondigde. Inwonend bij schoonouders, wiens zoon de enige was en daardoor erg verwend. Mijn werkelijk beeldschone moeder, die te maken kreeg met een echtgenoot die niet was uitgeraasd en tal van anderen had. Het was regelmatig onze koffers pakken. Uiteindelijk besloot mijn moeder de scheiding in te zetten. Deze scheiding zou na twee weken worden uitgesproken, want in die tijd was er een “bedenktijd”.

Tijdens deze bedenktijd brak er brand uit in het zolderkamertje dat net door mijn moeder was opgeknapt. We waren dakloos.Niets anders restte haar dan terug te gaan naar mijn vader en de scheiding te annuleren. Rond mijn elfde jaar werd mijn vader verliefd op de beste “vriendin” van mijn moeder. Hij wilde vertrekken om voor haar en haar vier kinderen te gaan zorgen. Hij vertrok. Zijn vriendin besloot toch maar bij manlief te blijven en mijn pa stond op straat.

Mijn moeder nam hem weer terug. Met schelden, huilen vonden ze de weg terug naar elkaar. Voor mij was het een traumatische periode. Het resulteerde in een veel te jong huwelijk van mijzelf op 17 jarige leeftijd! Het trauma was mede oorzaak van twee scheidingen in mijn leven voor ik mijn huidige man tegenkwam en wist dat het goed zat.

En mijn ouders? Het hart van mijn moeder wordt geopereerd. Als ze haar ogen straks opent staat haar 80 jarige man aan haar zijde. Ze zijn de liefde van elkaars leven. Ze betreuren beide de pijn die er is geweest, zeker naar mij. Ik ben geheeld door de waarachtige liefde die ik tussen mijn ouders zie, de opa die mijn vader voor mijn dochter is.

In de laatste fase van hun leven zijn we het gezin geworden, waar we naar hebben verlangd. Over heuvels en door diepe dalen zijn we gekomen tot wie en waar we nu zijn. Het hart van mijn moeder was bereid tot een grote mate van vergeving. Ze mag zich verzekeren van de grote liefde van de man die haar zoveel pijn heeft gedaan, maar van wie ze immer is blijven houden.

Ik hoop intens dat haar hart blijft slaan en de operatie goed doorkomt. Het klopt al zolang in alle liefde voor anderen. Ik bid dat het voor haar klopt….nog jaren.

 

Jos Dolstra-Homan.