Een van de dingen waar je als single tegenaan kunt lopen, is het ontbreken van een maatje om dingen mee te ondernemen. De drempel om alleen op stap te gaan is nou eenmaal redelijk hoog. En al heb je een grote vriendenkring om je heen, als het merendeel een relatie heeft, is het toch vaak lastig om af te spreken. Dan is het wel zo prettig om een single vriend/vriendin te hebben met wie je eropuit kunt gaan.

Grenzeloze Vrouwen sprak met Suus over haar ervaringen met het vinden van nieuwe vrienden/vriendinnen via internet.

Waarom besloot je om via internet op zoek te gaan naar nieuwe mensen?

Door mijn verhuizing – alleen – naar een voor mij volledig onbekende stad kende ik in mijn nieuwe woonplaats geen mensen. Ik ben een ‘gezelligheidsmens’ en spreek graag regelmatig af met mensen, zowel in het weekend als doordeweeks na werktijd. Mijn vrienden uit mijn vorige woonplaats wonen net te ver weg om zomaar even spontaan wat af te spreken, dus vond ik het hoog tijd om nieuwe mensen te leren kennen in mijn nieuwe woonplaats.

Heb je er lang over nagedacht/getwijfeld of je op deze manier op zoek zou gaan naar nieuwe mensen?

Nee, ik heb gelijk de stap genomen. In eerste instantie wel onder een schuilnaam, maar inmiddels gewoon onder mijn eigen naam. In het begin had ik toch nog wel een gevoel van schaamte, maar dat inmiddels is dat helemaal over. Dit komt omdat ik zie hoeveel mensen op deze manier proberen een nieuwe vriendenkring op te bouwen en omdat het gewoon ontzettend leuk is.

Heb je je van te voren verdiept in welke sites er allemaal zijn om mensen te leren kennen en welke het best aangeschreven staan?

Nee, via een zoekmachine ben ik op verschillende sites terechtgekomen. Of ik me wel of niet inschrijf wordt bepaald door mijn gevoel bij de site. De lay-out, overzichtelijkheid en mogelijkheden van de site spelen hierbij wel een grote rol. Ik heb me niet verdiept in welke sites het beste aangeschreven staan, maar ik heb gewoon gekeken wat me aansprak. Ik heb wel bewust gekozen voor gratis sites. Dit omdat ik in het begin geen idee had wat ik precies van dit soort websites moest verwachten. Ik had geen zin er geld aan uit te geven.

Welke site(s) heb je gebruikt?

vriendinvoorjou.nl, wannabefriends.nl, flair.nl, vriendin.nl, singleevents.nl

Heb je ook vervelende dingen meegemaakt via die site(s)?

Nee, gelukkig niet. Ook heb ik nog geen vervelende verhalen gehoord van anderen. Ik denk ook niet dat er vervelende dingen gebeuren… Iedereen is op zoek naar hetzelfde. Het kan soms zijn dat er ‘geen klik’ is, maar dat kun je dan gewoon eerlijk tegen elkaar zeggen en dat hoeft niet op een vervelende manier.

Heb je uiteindelijk leuke contacten aan deze manier van ‘vrienden maken’ overgehouden?

Ja, ik heb inmiddels een aantal heel leuke contacten opgebouwd. Met de een spreek ik maar eens in de maand af, met een ander eet ik iedere week een keer bij haar of bij mij thuis en met weer een ander spreek ik alleen maar buitenshuis (in de stad) af. Ik heb er ook eentje met wie ik alleen maar mailcontact heb en er is er een die ik alleen bij feestjes zie.

Zo deel je met iedereen weer wat anders! Ook ben ik via via bij een eetclubje terechtgekomen. Iedere maand eten we met zes meiden bij elkaar. Gezellig samen koken/kletsen en heerlijk eten, iedere keer weer bij een ander thuis. Binnenkort ga ik meedoen met een ‘eetendate’ avondje. Gezellig samen eten in een restaurant en ook daar weer nieuwe mensen leren kennen. Ontzettend leuk! Ik heb zoveel leuke mensen leren kennen dat ik niet meer actief zoek.

Zou je het anderen aanraden?

Absoluut! Gewoon doen! Het is hartstikke leuk, al is het in het begin ook wel erg spannend. Bij twijfel kun je ook kiezen om je in te schrijven onder een schuilnaam. Je kunt zo anoniem zijn als je zelf wilt. Misschien helpt dat om zo’n eerste stap om mensen via internet te leren kennen kleiner te maken. Het is tegenwoordig toch ook heel normaal dat mensen een partner zoeken via internet, dus waarom geen vrienden?

Heb je nog tips voor mensen die dit ook wel zouden willen, maar de stap nog wat te groot vinden?

Kijk eerst eens rond zonder direct actief te zijn. Luister naar je gevoel bij een site en meld je aan onder een schuilnaam om eerst eens te kijken wat er zich afspeelt. Ik denk dat de stap steeds kleiner wordt als je ziet hoeveel mensen actief zijn op zo’n site.