Als NLP coach krijg ik regelmatig de vraag: “Wat is NLP nou eigenlijk en wat kun je er nou mee?”. Ik geloof in het effect van NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren, als coach en ook als mens, maar toch zetten dit soort vragen mij zelf ook nog wel eens aan het denken.Hoe werkt het nou eigenlijk en wat kun je er nou concreet mee, en vooral ook: hoe leg ik dit op een eenvoudige manier uit?

Direct en snel resultaat met NLP

Ik ben enthousiast geworden over NLP door het directe, snelle resultaat dat je ermee kunt behalen, zowel qua inzicht als concrete resultaat en daarnaast ook door de eenvoud van de methoden. NLP is een levenshouding die gekenmerkt wordt door nieuwsgierigheid, flexibiliteit en het nemen van je eigen verantwoordelijkheid.
Door NLP leer je veel over jezelf, over anderen en je leert hoe het spelletje dat wij leven noemen wordt gespeeld. Als je doorziet hoe je interne systeem van gedachten, gevoelens en gedrag werkt, kun je er je voordeel mee doen, jezelf beter begrijpen, maar ook je communicatie en de wisselwerking met anderen doorzien en verbeteren.

NLP bestudeert onze bewuste en onbewuste gedachten en gevoelswereld en ons gedrag. Kort gezegd: hoe reageren wij op wat we waarnemen en meemaken, hoe communiceren we en wat is ons gedrag.

Hoe vormen wij onze gedachten?

Alles wat we meemaken, waarnemen – bijvoorbeeld zien of horen-, komt als prikkels bij ons binnen. Wij filteren alle informatie, waarbij wij onbewust ook nog wat dingen weglaten, generaliseren of vervormen. Op basis van onze waarneming, van geluid, gevoel, beeld, interne dialoog, geur en smaak, vormen we onze gedachten en we maken een interne voorstelling van de gebeurtenis. Hierdoor ontstaat onze stemming en deze stemming bepaalt hoe we ons voelen, ons gedrag en ons resultaat. NLP helpt je om je bewust te worden van dit proces en leert je hoe je veranderingen kunt aanbrengen in je gedachten, communicatie, gedrag en dus je resultaat.

Betere communicatie dankzij NLP

Je kunt beter, echter en effectiever met jezelf en anderen communiceren door NLP en je ziet in hoe je invloed kunt hebben op je eigen gedachten en dus je stemmingen – hoe jij je voelt-. Je leert inzien waarom jij je op een bepaalde manier gedraagt en welk gedrag en welke denkstijl je helpen om de kwaliteit van je leven te verbeteren door je talenten en je succesfactoren op een goede manier in te zetten. Ik vind het een must voor je persoonlijke ontwikkeling.

Waar staat NLP nou voor?

Voor wie het precies wil weten, hier nog even de uitleg van het woord NLP: Neuro gaat over de interactie tussen lichaam en geest, hersens en denkprocessen en ons centrale zenuwstelsel. Linguistisch heeft te maken met taal en non-verbale communicatie die we gebruiken om ons denken en onze ervaringen betekenis te geven en Programmeren heeft te maken met ons vermogen om ons denken en ons gedrag te veranderen.

NLP is handig in het dagelijks leven, in je relaties, maar ook op je werk. NLP helpt je om je goed te voelen, positief te denken en zelfverzekerd en gelukkig te zijn.

Marianne te Hoonte-van Kesteren is gecertificeerd NLP en HNLP Mastercoach, Energetisch coach en Life Coach volgens methode The Gift en The life Codes. Tevens is Marianne coach-adviseur op het gebied van Management, Personeelszaken en Persoonlijke Ontwikkeling in het bedrijfsleven.

Na een lange carrière in de commerciele dienstverlening als manager, personeelsmanager en coach, werkt zij sinds 2001 in haar eigen praktijk Markest Coaching, Training en Advies in Halfweg, Noord Holland.

Marianne: ” Als NLP coach ondersteun ik anderen om zichzelf te vinden, inzichten te krijgen en om zich verder te ontwikkelen. Het is heerlijk om mensen te coachen om het beste uit zichzelf te halen en dromen en doelen waar te maken.”