screenshotwebisteIs online je scheiding regelen de toekomst? E-echtscheiding, een online scheidingsbedrijf, biedt scheidende stellen de mogelijkheid alles online te regelen. Hoe gaat dat in zijn werk, voor wie is het geschikt en ook voor wie niet? 7 vragen aan Rogier van Pelt, mediator E-echtscheiding.

1.Is het wel zo slim je scheiding online te regelen?

Als je in onderling overleg, zonder tussenkomst van derden, kunt overleggen met elkaar is het een prima optie. Je kunt het oneens zijn over zaken, maar gaandeweg moeten er compromissen gesloten worden. Denk aan de verdeling van de zorg voor de kinderen, de hoogte van de alimentatie of de verdeling van de inboedel. De intentie er samen uit te komen is cruciaal.

2. Hoe gaat het in zijn werk?

Wij faciliteren mensen door documenten en informatie ter beschikking te stellen, waardoor je weet wat je precies moet regelen en wat opties zijn. Concreet gaat het dan om het scheidingsconvenant en bij kinderen het ouderschapsplan.

Bijvoorbeeld: hoe wil je de zorgverdeling van de kinderen regelen? Welke opties zijn er? Wat zijn voor- en nadelen? En wat moet je vastleggen?

Samen vul je de documenten in. Op basis daarvan stellen wij het scheidingsconvenant en als er kinderen zijn het ouderschapsplan op. Wij checken dit en zorgen voor de juridische afhandeling.

Als extra’s kunnen mensen gebruik maken van een alimentatieberekening die wij verzorgen. Ook kan men vooraf een webinar volgen; een online anonieme bijeenkomst, waarbij alle onderwerpen besproken worden. Daarnaast is er de mogelijkheid samen een online gesprek aan te vragen. Dit is bijvoorbeeld handig als je je eigen specifieke situatie wilt bespreken over bijvoorbeeld een eigen woning.

3. Voor wie is het geschikt?

Voor mensen die onderling, zonder tussenkomst van derden tot afspraken kunnen komen. Ook moeten er geen machtsverschillen zijn. Je moet gelijkwaardig zijn aan elkaar in het onderhandelingsproces. Het is voor mensen, die een juridische strijd willen vermijden en de gemeenschappelijke belangen goed voor ogen houden.

4. Voor wie niet?

Het is niet geschikt voor mensen, die het niet eens kunnen worden of heel erg in strijd zijn met elkaar. Ook niet voor mensen waarbij de machtsverhouding ongelijk is. De één is bijvoorbeeld heel dominant in de relatie en heeft veel financieel inzicht. De ander is in een afhankelijke positie en heeft te weinig inzicht in zaken. Het is dan gevaarlijk, als er afspraken gemaakt worden, deze zijn niet zomaar terug te draaien. Denk aan alimentatie; je mag hiervan afwijken en ook afzien, maar je moet wel weten wat je doet.

5. Wie staan erachter de website/bedrijf?

Twee ervaren mediators, met veel ervaring met scheidingen en een advocaat voor de juridische afhandeling. Ook hebben we 2 medewerkers, die zorgen voor de administratieve afhandeling en fungeren als aanspreekpunt.

6. Wat is de reden van de oprichting van E-echtscheiding/online je scheiding regelen?

Als mediator werkzaam in de praktijk, merkte ik dat er mensen waren, die het over veel zaken eens waren of snel tot overeenstemming kwamen, die geen mediator hiervoor nodig hebben. Voor deze groep willen wij graag een passende oplossing bieden.

7. Kun je een voorbeeld geven?

John en Iris zijn 12 jaar gehuwd geweest en hebben 2 kinderen van 6 en 8 jaar. Ze hebben een koopwoning. John werkt fulltime en Iris parttime. Ze besluiten online hun scheiding te regelen, omdat ze in staat zijn goed met elkaar te communiceren en onderling zaken te overleggen. Ze willen het beste voor hun kinderen en hebben beide de intentie het samen goed te regelen.

Op basis van hun situatie ontvangen ze van E-echtscheiding het invulformulier scheidingsconvenant en ouderschapsplan. Bij beide documenten zit een toelichting. Ook maken ze gebruik van een alimentatieberekening van E-echtscheiding.

Ze spreken af: een gelijke zorgverdeling van de kinderen; ze leggen in het invul ouderschapsplan de dagen en de afspraken vast.  Op basis van de uitkomsten van de alimentatieberekening spreken ze een kinder- en partneralimentatie af. Deze vullen ze in het invulformulier scheidingsconvenant. Over de woning leggen ze met behulp van de checkvragen alle punten vast; zoals in dit geval dat Iris de woning overneemt, hoe ze de onderwaarde verdelen, wie de kosten betaalt van de notaris. De financiën en de inboedel worden gelijk verdeeld; in het geleverde schema worden de bedragen genoemd en aan wie het toekomt. John houdt bijvoorbeeld de auto en Iris krijgt hiervoor de spaarrekening, deze bedragen zijn ongeveer gelijk. Over de pensioenen worden ze voorgelicht over de verdeling en de wettelijke verplichtingen. Ze spreken af elk hun eigen pensioen te houden.

E-echtscheiding controleert de stukken en speelt alles door aan de advocaat. Twee maanden later ontvangen John en Iris via de advocaat de bevestiging van de inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand. Hiermee is hun scheiding volledig afgerond.

Kijk voor meer info: www.e-echtscheiding.nl

Rogier van Pelt

 

 

 

 

Rogier van Pelt