Garry Kasparov, de beroemde schaker, heeft ooit gezegd: “We blijven op koers als we nauwgezet vraagtekens blijven plaatsen bij onze resultaten, goed of slecht, en bij onze verdere beslissingen”.

Maar welke koers is voor jou van toepassing? En waarom moet je vraagtekens plaatsen bij goede resultaten, mag je niet gewoon blij zijn als er iets lukt? En als je eenmaal iets besloten hebt, is het moment van afweging en twijfel dan niet voorbij?

Twijfelen
Als je blijft twijfelen betekent dit dat je je eigen beoordelingsvermogen niet vertrouwt, dat goed nooit goed genoeg is, dat jij zelf je eigen grootste criticus bent en al snel ontevreden met jezelf en de keuzes die je maakt.

Blijf dicht bij jezelf!
In moeilijke situaties ligt (zelf)twijfel op de loer en dan is het essentieel om dicht bij jezelf te blijven, je eigen koers te varen. Dicht bij jezelf blijven betekent o.a. vertrouwen hebben in je vermogen om de juiste keuzes maken, goed te handelen, overeind te blijven in een moeilijke tijd in je leven. Niet twijfelen aan jezelf betekent ook ophouden met op de loer liggende zelfkritiek, maar juist positieve dingen over jezelf denken en tegen jezelf zeggen! Kijken naar positieve resultaten geeft kracht, ook al is het succes nog zo klein. Hierbij een paar tips om die kracht te krijgen en te behouden.

Tip!
Dreig je van koers te raken en het vertrouwen in je eigen kracht te verliezen? Koop een klein notitieboekje voor in je tas. Maak daarin een lijst van wat er allemaal gelukt is in de afgelopen periode, welke leuke dingen je zijn overkomen, welke goede ideeën je hebt, welke goede beslissingen je hebt gemaakt. Kijk dagelijks naar deze lijst als mentale energieboost en vul de lijst ook dagelijks aan (ook al kost je dit misschien moeite).

Goede voorbereiding, beter anticiperen
Moet je koers bepalen als je ergens enorm tegenop ziet en twijfelt over je kracht om een bepaald gesprek of een bepaalde gebeurtenis goed te doorstaan? Laat dan het verwachte scenario in je hoofd aan je voorbijgaan zodat je er goed op voorbereid bent en schrijf je standpunten en eventuele vragen op. Stel je daarna voor wat er zou kunnen gebeuren als het niet zo gaat als je zou willen, als je gesprekspartner de uitgestippelde koers dreigt te beïnvloeden of te veranderen. Zo kun je alvast bedenken wat je dan zou kunnen zeggen of doen en is de mogelijke negatieve wending minder bedreigend. Je anticipeert in feite op momenten van twijfel of verwarring en ‘vijandige interventies’!

Koers bepalen rust op vertrouwen
Altijd weer moet je de balans vinden tussen je eigen koers varen (doen wat goed voelt ondanks eventuele kritiek) en jezelf bevragen of je niet ‘bij moet sturen’. Als koers bepalen rust op vertrouwen in je eigen vermogen tot het maken van die keuze, maakt ook het achteraf evalueren van de keuze je juist sterker. Je leert van je successen maar ook van je fouten, jezelf bevragen is een gezonde vorm van twijfel en bekrachtigt je koers. Zoals Confucius (Chinees filosoof, 551 – 479 v.C.) ooit zei: “Twijfel is de waakhond van het inzicht.”

Frederique Wolsky – HRcoach@work –  www.hrcoach-at-work.nl