1040179_heartsJe leven verder oppakken en het leuk maken!

Met name vrouwen vinden het vaak moeilijk om zich na een scheiding of mislukte relatie weer te gaan geven in een relatie. De teleurstelling is groot en het vertrouwen in mensen, met name mannen, is klein.

Vrouwen zoeken daarom intimiteit vaak bij elkaar, bij hun kinderen of bij vrienden waarvan zij zeker (denken te) weten dat deze “ongevaarlijk” zijn, bijvoorbeeld homofiele mannen, of mannen die gebonden zijn of ver weg wonen. Dit alles is heel begrijpelijk, maar beperkt deze vrouwen in hun liefdesleven en seksualiteit. Deze vrouwen maken echter een denkfout. Zij moeten het vertrouwen niet buiten zichzelf zoeken maar in zichzelf!

Laat je geluk niet afhangen van een ander!
Ten eerste is bijna niemand te vertrouwen als het er op aan komt (denk bijvoorbeeld aan levensbedreigende situaties, oorlog e.d. maar ook als het ego bedreigd wordt), ten tweede wordt het tijd om je geluk niet te laten afhangen van een ander. Relaties zijn vaak de spiegel van jezelf: vertrouw je de ander niet, dan vertrouw je jezelf en je eigen oordeel en waarneming ook niet.
Begin dus opnieuw waar je bent gestopt als zoekende en naar begrip en liefde hunkerende puber, adolescent of jong volwassene.

Geniet!
Ga eropuit en leer de liefde in jezelf en anderen kennen. Gun jezelf om de experimenterende puber te worden die je nooit of te weinig bent geweest, bijvoorbeeld vanwege een gebrek aan veiligheid thuis. Maar nu als volwassene die weet wat er te koop is, die weet waar je grenzen liggen en die nee kan zeggen als je dat wilt. Stel van te voren vast wat je kaders zijn, hoever je wilt gaan en wat je nodig hebt alvorens zo ver te gaan. Maar probeer vooral het leuk te hebben, te genieten en het gezellig te hebben. Verwacht niet direct veel, maar geniet van alles wat meer is dan thuis te zitten wachten op de prins op het witte paard!

Vertrouwen krijgen
Gebruik je vrije weekends om met een date dingen te doen die je altijd al had willen doen, maar nooit deed, zoals dat ene museum, die ene dierentuin of een bijzondere wandeling. Maar ook bijvoorbeeld een bezoek aan de sauna is heel onthullend, spannend maar tegelijkertijd heel veilig. Op deze wijze kun je een hoop mannen leren kennen, zul je jezelf leren kennen en kun je vooral leuke weekends hebben.
Zodoende zul je vertrouwen krijgen in jezelf als potentiële partner of minnares, en zul je ook leren dat er net zo veel leuke mannen zijn als leuke vrouwen, en dat je zelf je keuzes kunt maken over wat je leuk vindt of niet.

De volgende keer zal ik adviezen geven hoe je nu te werk kunt gaan in dating land, bijvoorbeeld door middel van dating sites.

Martijn PrentMartijn Prent is psycholoog. Hij is lid van het panel met deskundigen van Grenzeloze Vrouwen. Heb je een vraag voor Martijn? Mail deze dan door naar wendy@grenzelozevrouwen.nl en wij leggen je vraag voor aan Martijn.

www.psychologischbureauprent.nl / www.scheidenineendag.nl