clogs-1220266-mSandra, moeder van Maaike, maakt zich zorgen over haar puberdochter. Sandra is anderhalf jaar geleden verliefd geworden op Jan, na een aantal maanden verliet zij haar gezin om met hem te gaan samenwonen. Maaike is dan veertien jaar oud en blijft samen met haar broertje bij papa wonen.

Na een half jaar keert moeder weer terug in het gezin en nu is Maaike ontregeld. Ze is boos, verongelijkt en niet te hanteren, volgens moeder. Sandra zelf is ook erg van slag. Er is veel gebeurd in een korte periode en om deze reden meldt ze zich voor een intake in mijn praktijk. Het is een emotioneel en intensief gesprek waarin moties, vooral van moeder zelf, centraal staan.

Onbegrip en boosheid
Een week later komt Maaike op consult. Ik maak thee en zorg voor een veilige setting en open voorzichtig het gesprek met Maaike. Al snel volgt er een lawine van woorden waarin onbegrip en boosheid centraal staan.

Moederrol
Maaike heeft heel hard gewerkt in het half jaar dat moeder afwezig was om het huishouden te draaien voor haar vader en broer. Ze runde naast haar school ook het gezin. Maaike was in de rol van moeder gekropen en hoe fijn het ook is dat haar moeder terug is, vraagt Maaike zich af waar zij nu staat.

Hernieuwde relatie
Ook worstelt Maaike met de relatie van haar ouders. Waarom is haar vader, die moeder vervloekte toen ze weg was, nu zo blij met de terugkeer van moeder? Ze lopen nu weer hand en hand over straat. Maaike voelt zich miskent en erg alleen.

Kinderen houden rekening met ouders
In het geval van Maaike zijn de ouders zó met zichzelf bezig, dat ze voorbij gaan aan de gevoelens van Maaike. Kinderen voelen dat goed aan. Aangezien kinderen vaak erg veel rekening houden met hun ouders, houden ze zich een tijdje in. Wanneer het na een tijdje weer wat beter gaat met hun ouders, durven de kinderen eindelijk aandacht te vragen voor hun eigen verdriet en boosheid.

Onverwerkte emoties
De grootste wens van de meeste scheidingskinderen is  dat hun ouders weer bij elkaar komen. En dat ze weer ‘een gezin’ vormen en weer net zo gelukkig worden als ze eens waren. Het is fijn dat de ouders van Maaike weer een gezin zijn gaan vormen, hier is Maaike ook echt wel blij mee. Ze kan er alleen niet van genieten, omdat er veel onverwerkte emoties zijn die de boventoon voeren.

Ontwricht gezin
Daarnaast moeten de ouders onderling de frictie en onverwerkte stukken met elkaar nog oplossen. Opgroeien in een gezin waarvan de ouders stilzwijgend, of juist constant vanuit spanningen met elkaar leven kan de nodige schade opleveren in het vertrouwen van een kind. Opgroeien in een ontwricht gezin blijkt voor een kind meer impact te hebben dan het verwerken van een scheiding. Hier mogen de ouders van Maaike bij stil staan.

Plan van aanpak
Ik besluit een gesprek te creëren waar Maaike haar ongenoegen in alle veiligheid kan delen met haar vader en moeder, de ouders mogen haar frustratie en boosheid nemen. De ouders zijn volwassen en dragen het systeem. Om weer met elkaar op te kunnen gaan bouwen moet Maaike eerst ‘leeg’ kunnen lopen.  Na een aantal sessies voegen we ook haar broertje toe aan de setting.

Het vervolg
Na vier maanden intensieve sessies en meetings met het gezin is het weer een stuk rustiger in het systeem van Maaike. Er is ruimte om weer op te gaan bouwen en met goede afspraken en heldere kaders ziet het gezin de toekomst weer positief tegemoet. Ze zijn er nog niet maar ze zijn op de goede weg. En Maaike kan weer kind zijnen  gaan puberen, er is weer ruimte voor haar eigen proces.

Anne Marie van Bilsen

 

 

 

 

 

 

Anne Marie van Bilsen
www.praktijk-deregenboog.nl