housing-1-927544-mIn de praktijk hebben partijen vaak de situatie waarbij de woning een overwaarde heeft en een partneralimentatie moet worden betaald. Indien een van beide in de woning blijft wonen en geen ruimte heeft om de overwaarde te betalen is er een oplossing.  Hoe?

Aan de overwaarde kan een bruto bedrag worden toegekend. Laat ik beginnen met een voorbeeld.

Partijen hebben samen een woning de overwaarde bedraagt € 100.000,-. De vrouw wil in de woning blijven wonen.
Zij zou voor €50.000,- de man moeten uitkopen.
Bij een inkomstenbelasting van 42% bedraagt de bruto overwaarde € 86.206,-.

De man en vrouw kunnen afspreken dat dit bedrag als (extra) alimentatie via een (periodieke) afkoopsom wordt verrekend. Deze afkoopsom is bij de vrouw belast in de inkomstenbelasting en bij de man aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Fiscaal gezien is het vaak niet voordelig deze afkoopsom in een belastingjaar in mindering te brengen op de inkomstenbelasting. De man en vrouw kunnen dan afspreken dat dit bedrag in periodieken, bijvoorbeeld, drie jaar wordt gestort.
De man houdt dan een vordering op de vrouw. De man en vrouw spreken dan af dat de (bruto) overwaarde in een periode van drie jaar als (extra) alimentatie wordt verrekend. Hiervoor  is een annuïtaire berekening nodig.
De man en vrouw moeten een leenovereenkomst afsluiten voor een annuïtare hypothecaire lening. Hierdoor is de rente over dit leningdeel voor de vrouw aftrekbaar.

Rekensom
Indien de bruto overwaarde € 86.206,- bedraagt, de rente 6% is en een aflossing van 3 jaar, bedraagt de annuïteit € 31.395,- per jaar.
De vrouw ontvangt dit bruto bedrag jaarlijks van de man. Dit bruto is bedrag in verband met de jaarlijkse afkoop door middel van extra alimentatie. De vrouw moet hier € 13.185,- inkomstenbelasting over voldoen (stel 42%). Zij houdt hierdoor een netto bedrag van € 18.209,- over waarmee zij de lening op de man kan inlossen. Deze constructie kun je fiscaal optimaliseren.

Goed overleg is echt noodzakelijk! Het is belangrijk dat het convenant correct wordt opgesteld.
Meer wetenover de mogelijkheden om de overwaarde van de woning te ruilen voor alimentatie?  ? Anne-Marie van Doorn helpt u graag verder!

http://www.vandoornmfp.nl/