Passie gezocht cover siteIn mijn leven heb ik veel te maken met scheidingen. In de eerste plaats de scheidingen die mijzelf betroffen in verschillende relaties. In mijn rol als coach heb ik veelvuldig te maken met vaak pijnlijke scheidingen. Wat mij vooral opviel is dat er gedurende het hele scheidingsproces genoeg hulp is. Maar daarna? Wat als de verhuiswagen vertrokken is.Opeens is de focus weg, laten verschillende vrienden je vallen, hoor je van een aantal mensen weinig meer want ze gaan allemaal door met hun leven. Maar dat van jou lijkt even stil te staan. Jij moet je leven opnieuw uit gaan vinden. Dingen die de ander vroeger deed moet je nu zelf doen, beslissingen die je samen deed, doe je nu alleen.

Stappenplan om je passie te hervinden
De verhalen van sommige cliënten raken me, want dat ‘zwarte gat’ wordt veelal als heftig ervaren. De pijn als je alleen achterblijft is onvermijdelijk. Daar moet je doorheen. In het boek ‘Passie Gezocht’ heb ik, vanuit het Enneagram, een stappenplan gemaakt om weer je passie te hervinden. Want daar gaat het om. De focus was gericht op het afscheid. Nu dat afscheid er is val je even in een gat. De oplossing is om een nieuwe focus te hebben. En dat focus kan je pas weer ergens op richten als je door de pijn heen gaat. Het boek biedt een negen stappenplan. Dat zijn negen natuurlijke stappen want ze zijn gebaseerd op universele stellingen. Als je die negen stappen doorloopt weet je zeker dat je weer bij je passie bent, weer open staat voor nieuwe dingen en zelf je leven weer in handen hebt.

Heel kort wil ik graag de stappen met je doornemen.
– Als eerste is er de stap waarin je je gaat afvragen wat je wel en wat je niets wilt.
– Als tweede stap mag je je verdriet, de pijn, woede of wat er ook aan emoties zit, te uiten en er ‘doorheen’ te gaan.
– De derde stap is dat je mogelijkheden gaat zien en creëeren om weer bij jezelf en je kracht te komen.
– De vierde stap is dat je je zelfstandigheid gaat aanvaarden en ontdekt hoe krachtig je bent.
– De vijfde stap is dat je ontdekt wat jou passie is, waar loop je warm voor, waar stroomt je hart van over.
– De zesde stap is dat je die passie gaat volgen. Je onderneemt actie om dat te bereiken wat je zo graag wilt.
– Als zevende stap luister je naar je omgeving, zoekt hulp of steun om je doelen te bereiken.
– Als achtste stap ga je ervaren dat je echt in je kracht staat en ga je DOEN wat je graag doet. Je ontdekt dat er geen beperkingen zijn.
– Als negende stap geniet je van je nieuwe leven en kijk je alweer vooruit naar nieuwe doelen.

Ik wens je veel plezier in deze zoektocht.

Passie gezocht – Wat als de verhuiswagen vertrokken is is verkrijgbaar via de boekhandel, bol.com en via Uitgeverij GVMedia

Willem Jan

 

 

 

 

Willem Jan van de Wetering