552752_free_fallingPiekeren doen we allemaal bij tijd en wijle. Piekeren is eigenlijk een piek aan negatieve gedachten. Je blijft maar in dezelfde gedachtekringetjes ronddraaien. Dezelfde gedachten blijven terugkomen. Piekeren is ja-maren in je hoofd. Ze zeggen dat we zo’n 60.000 gedachten per dag hebben! Het gaat maar door.

Genoeg nagedacht

Piekeren kost veel energie. Je hersens kunnen niet zonder zuurstof en hebben voorrang als het gaat om de verspreiding van je energie. Piekeren is niet-aflatend en daardoor extra vermoeiend. Soms geeft je lichaam aan dat het genoeg is; je krijgt last van spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn: je hoofd zit vol, genoeg nagedacht!

In balans

Als mens heb je een drie-eenheid: denken, doen en voelen. Wanneer je nadenkt als dat zinvol is, wanneer je in actie komt wanneer dat nodig is en goed voelt, wanneer je emoties voelt als zij zich aandienen, dan ben je ‘in balans’. Op die momenten ervaren we geluk en rust. Maar meestal zijn we hierin volledig verward. Dan denk je na wanneer het handiger is om iets te doen of iets te voelen. Dan ga je wat doen om de emoties weg te nemen. Of blijf je in emoties hangen als het beter is om in actie te komen.

Emotie en gevoel

Ik splits emotie en gevoel op. Emotie is alles dat onprettig voelt, zoals: onzekerheid, frustratie, verdriet en boosheid. Gevoel is alles dat prettig voelt: blijdschap, genegenheid en vrolijkheid. Je kunt ook zeggen: positieve en negatieve emoties of positieve en negatieve gevoelens. Andere woorden voor emoties zijn: onrust, spanning en ongemak. Andere woorden voor gevoel zijn: rust, ontspanning en gemak. Emotie hangt nauw samen met negatieve gedachten en gevoel met positieve gedachten. Ze zijn onlosmakelijk verbonden en er is een wisselwerking tussen denken en voelen. Ze versterken elkaar in het positieve en in het negatieve.

Als jij je goed voelt en alles gaat zijn gangetje, dan pieker je niet zoveel. Dan heb je meer positieve dan negatieve gedachten. Bij een goed gevoel ga je meestal niet uitgebreid na zitten denken over hoe het nou komt dat jij je zo lekker voelt. Nee, je telt je zegeningen en je geniet.

Als jij je slecht voelt dan gaat dat meestal gepaard met een gebeurtenis of een aanleiding. Een vervelende invloed van buitenaf geeft onherroepelijk negatieve gedachten en emoties, en meer negatieve gedachten en meer emoties, enzovoorts.

Verdediging

Prettige gevoelens hebben we heel graag en accepteren we gemakkelijk. Onprettige emoties willen we absoluut niet en accepteren we in eerste instantie niet. We verzetten ons met hand en tand tegen emoties. Er zijn veel verdedigingen die we inzetten om de emotie, de pijn maar niet te hoeven voelen.

Eén van de krachtigste verdedigingen is denken: piekeren, teveel nadenken, rationaliseren, een oplossing zoeken vanuit je hoofd. Er is niets mis met logisch nadenken, maar denken en handelen vanuit emotie werkt vaak niet. Angst is een slechte raadgever en je gevoel is je beste vriend. Ga maar na bij jezelf. De beste beslissingen die je ooit gemaakt hebt, daar heb je niet zo lang over na hoeven denken. Denken is een verdediging tegen emotie en pijn. Zolang je maar in je hoofd blijft zitten, hoef jij je emoties niet aan te gaan en te voelen. Emoties wegnemen werkt niet. Wat werkt wel? Ze er laten zijn, ze durven te voelen. Acceptatie! Tja acceptatie dat is zo’n abstract, gevoelsmatig iets. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. En toch als je snapt hoe het werkt, kun je er wel sneller naar toe werken. Hoewel werken, de truc is juist om even niets te doen, je emoties te durven voelen en uiten, zodat je naar je gevoel zakt en daar rust en acceptatie vindt. Vanuit rust is het constructiever om in actie te komen dan vanuit onrust.

Elk patroon is te doorbreken!

Niets menselijker dan emoties en iedereen piekert wel eens. Natuurlijk zijn er notoire piekeraars. Dan is het piekeren een hardnekkig patroon en verdediging geworden. Maar elk patroon is met inzicht en wat moeite te doorbreken!

Jacqueline Smits

Jacqueline Smits is coach en trainer. Ze zorgt door bewustwording voor een leuker leven Haar specialiteiten zijn: Emoties, het Enneagram, (familie) Opstellingen, Dromen Duiden en Budget Beheer. Zie www.jacquelinesmits.nl