sVolgens mij is spelen, in al zijn variaties, een basisfunctie van het universum en een elementaire behoefte van hoger ontwikkelde levende wezens. Spelen schijnt zelfs onderdeel te zijn van het scheppingsproces. Maar wat betekent speels zijn voor mensen?

Kinderen spelen bijvoorbeeld om te leren. Zolang zij spelend mogen leren doen zij dat makkelijker en veel sneller dan later als het niet meer op een speelse manier mag. Weer een andere variatie van spelen is competitie. Mensen en dieren spelen met elkaar om hun vaardigheden te meten. Denk ook aan spelen in de zin van experimenteren en grenzen verleggen. Of nieuwsgierig zijn en risico’s durven nemen. 

Zolang het speelse element aanwezig is bij wat wij doen en denken is er geen boosheid en agressie. Alles gaat soepeler en prettiger voor onszelf en anderen. Maar hoe is het dan met werken? Wie te krampachtig werkt en steeds maar naar de ultieme perfectie streeft, heeft grote kans op uitputting en burn-out. Dat is dan blijkbaar de verkeerde manier. Wie op een meer speelse manier werkt, houdt het langer vol en is vrolijker. Bij deze mensen schijnt alles als vanzelf te gaan. Zij doen waarschijnlijk ook werk dat ze prettig en uitdagend vinden.

Mensen die speels werken zijn tegelijkertijd ook met hun persoonlijke ontwikkeling bezig. Zij durven te experimenteren en geven het toeval en hun creativiteit de ruimte.

Speelse mensen zijn liever tegen zichzelf
Uit onderzoek weten wij dat deze mensen zich prettiger voelen, langer leven en gezonder zijn. Speelse mensen zijn liever tegen zichzelf en anderen. Kijk maar naar de dierenwereld. Hoger ontwikkelde dieren kunnen spelen. Denk maar aan dolfijnen, olifanten en natuurlijk aan onze honden. Ook bij dieren zie je heel duidelijk de verschillende manieren van spelen, bijvoorbeeld om iets te leren, de wereld te verkennen, om je met andere dieren te meten en om te werken, zoals de honden die een schaapskudde bijeen mogen houden. Ze doen dat op een speelse manier. Wij denken dat we altijd op onze tenen moeten lopen maar af en toe op wolken lopen, maakt het leven veel makkelijker. In een wereld van krampachtige tenenlopers zijn speelse wolkenlopers maar rare paradijsvogels.

Leven op een speelse manier betekent, minder stress, minder agressie, minder dogma’s en meer tolerantie en integerheid.
Mensen met een goed ontwikkelde S-Factor hebben ook op hogere leeftijd nog een jeugdige uitstraling.

 

Welke rol speelt de S-Factor in jouw leven?

www.pepptalk.nl

www.twitter.com/pepptalks

facebook: Wolfgang Peppmeier