Een scheiding roept veel vragen op. ‘Hoe vertel ik de kinderen dat we uit elkaar gaan?’, is voor veel ouders een van de meeste prangende vragen. Marion van den Moosdijk, mediator Resolve Scheidingsbemiddeling in de regio Eindhoven, krijgt deze vraag regelmatig voorgelegd. Hieronder geeft zij een antwoord op deze vraag en nog enkele nuttige tips.

– Vertel altijd samen dat jullie besloten hebben om uit elkaar te gaan. Zoek een goed tijdstip uit. Dus niet vlak voordat de kinderen gaan slapen of als zij de volgende dag alweer vroeg naar school moeten. Het is belangrijk dat kinderen de ruimte krijgen om de boodschap te verwerken en hun emoties met hun ouders, of een andere persoon die dicht bij hen staat, te delen.

– Laat kinderen duidelijk merken dat zij niet de oorzaak zijn van de scheiding. Leg goed uit dat jullie als partners niet meer met elkaar verder willen, maar dat jullie wel altijd samen hun ouders blijven. Benadruk dat zij ook na de scheiding met hun vragen of onzekerheden bij jullie beiden terechtkunnen.

– Voor kinderen is de directe omgeving heel belangrijk. Kunnen ze in hun eigen huis blijven wonen?; Moeten ze weg uit de buurt of naar een andere school? Stel ze gerust en probeer zoveel mogelijk antwoord op deze voor hen zo belangrijke vragen te geven.

– Vraag aan de kinderen of er iemand is, buiten jullie, waar zij graag mee willen praten. Dit kan bijvoorbeeld een oma, opa, tante, oom of goede vriendin zijn. Licht deze persoon dan in.

– Licht ook de naaste omgeving in, zoals familie, school en ouders van vriendjes, zodat zij de kinderen in de gaten kunnen houden.

– Check regelmatig hoe het met de kinderen gaat. Let erop dat ze zich niet teveel terugtrekken of heel ander gedrag gaan vertonen. Begin zelf ook over de scheiding, maar zorg er wel voor dat je ze hierbij niet teveel pusht. Kinderen beginnen vaak op een onverwacht moment over de scheiding. Probeer dan tijd vrij te maken, ook als het op dat moment misschien niet zo goed schikt.

– Betrek kinderen zoveel mogelijk bij alle veranderingen. Neem hen mee om naar de nieuwe woning te kijken en ga samen met hen spullen voor hun nieuwe kamer uitzoeken.

MarionvandenMoosdijk.Resolve.

 

 

 

 

Alle blogs en artikelen van Resolve over scheiden:

http://www.resolve.nu/over/overzicht-informatie-scheiding/