seperated-by-wall-991424-mHet komt steeds vaker voor, scheiden op een leeftijd dat je het niet meer verwacht had. Jeremy Otter van 2Divorce maakt het regelmatig mee in zijn praktijk en vertelt hierover.

Bij elkaar blijven is niet langer de norm
Steeds meer ouderen zetten de stap tot een scheiding. Het aantal 65-plussers dat uit elkaar gaat is de laatste 15 jaar toegenomen. Tussen 1994 en 2009 steeg het aantal scheidingen van mensen tussen de 65 en de 95 jaar met 33 procent van 1.170 naar 1.560. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de leeftijdscategorie 65 tot 70 jaar is de stijging het grootst: 47 procent. In 1994 scheidden 685 echtparen in die leeftijdscategorie. In 2009 waren dat er 1.006.

De norm om hoe dan ook bij elkaar te blijven, wordt beïnvloed door de huidige, op de jeugdig gerichte cultuur. Ouderen laten zich niet langer in de hoek drukken, maar kiezen actief voor hun eigen geluk. Het is ook makkelijker geworden om te scheiden; vroeger had je geen uitkering als je door een scheiding zonder inkomen kwam te zitten.

Ander verwachtingspatroon
Mijn cliënte had zich verheugd op een leuke oude dag. Sámen met haar partner. Maar dat liep helaas anders; hij werd verliefd op een ander en vroeg een scheiding aan. Het is pijnlijk voor haar.‘Nu zitten wij hier onze scheiding te regelen. Alsof je zomaar 40 jaar weggooit. Dat doet echt pijn.’

Veel problemen van echtparen beginnen zo rond hun 65e. Achteraf vinden stellen dat zelf niet heel verrassend, vertelt Otter: ‘Een pensioen betekent niet automatisch dat beide echtelieden hetzelfde willen. Beide partners leidden jarenlang hun eigen leven, veelal buitenshuis. Bij veel van deze stellen ontbreekt het aan een heldere communicatie. Over de verwachtingen hoe ze hun dagen samen gaan invullen. De een verwacht wellicht van de ander dat ze alles samen gaan doen. Samen boodschappen, samen fietsen, samen reizen. Maar de ander kan heel andere ideeën daarover hebben. Eindelijk tijd om dagenlang te vissen, bijvoorbeeld. Alleen. Als je het daarover niet hebt gehad, dan zorgt dat natuurlijk voor spanning.’

Opnieuw beginnen
Het opnieuw beginnen is voor beide partners vaak niet eenvoudig. Een scheiding in overleg is nog het meest rendabel voor deze vrouwen. Vaak hebben stellen samen veel opgebouwd. Financieel maar ook sociaal. Het gevoel dat je alles weggooit, zoals deze cliënte heeft, is echt niet nodig.

Wel is het zo dat vrouwen na een scheiding meestal niet hetzelfde welvaartsniveau bereiken als mannen. Ook daarover kunnen we het hebben, tijdens het scheidingstraject. Want een scheiding is echt niet het einde van je leven. Maar soms kan je wel wat hulp gebruiken, om dat in te kunnen zien.

 

logo 2divorse

 

 

 

 

Jeremy Otter bemiddelt stellen in scheiding.

Meer weten? www.2divorce.nl