dierenriemZondag 3 november ontstond er een eclips. Een wat? Hoor ik je denken. Het is een duur  woord voor zonsverduistering. Misschien herinneren mensen zich nog de zonsverduistering van een aantal jaren geleden, toen was hij hier in Nederland volledig te zien.

Iedereen kocht speciale brilletjes of ging met CD schijfjes aan de slag om dit verschijnsel veilig te kunnen aanschouwen. De dieren in de natuur werden stil op het moment van de verduistering, er hing een bijzondere atmosfeer. Niet op iedere plaats op aarde is zo’n verduistering zichtbaar, vaak zie je maar een stukje van de Zon ‘verdwijnen’. Wie ‘m nu volledig had willen zien had een stuk zuidelijker moeten reizen.

Schorpioenenenergie
Wat is nu zo’n verduistering en wat heb je er aan? In feite schuift de Maan tussen ons en de Zon in, en dan wel zodanig dat het zonlicht ons niet meer volledig kan bereiken. In tegenstelling met vorige keer toen de eclips in de zomer viel, is het nu diep in de herfst: Schorpioenentijd.

De Zon, Maan, Mercurius en Saturnus staan samen in de Schorpioen. Als Maan en Zon op dezelfde graad in een teken staan is het Nieuwe Maan. Schorpioen wil de diepte in, de innerlijke schaduwen te lijf. Oude angsten kunnen weer boven komen, voelbaar worden.
Schorpioenenenergie geeft de  moed en de kracht om de angel in oude wonden op te zoeken en te verwijderen. Het is net of het ook niet anders meer kan. Je wordt uitgenodigd om stappen te zetten. Het is tijd voor een nieuwe beweging, nieuwe groei. Maar eerst opruimen en je bewust worden van wat er achtergelaten moet worden.

Mercurius loopt tot en met 10 november retrograde, mooie periode om jezelf voor te bereiden naar de vernieuwing die je voor je ziet. De komende dagen kunnen voor sommigen wat zwaar aanvoelen, maar houd moed, het hoort bij het proces van transformatie. Het is ook goed mogelijk dat we oude vrienden van vroeger ontmoeten. Of mensen ontmoeten die we eigenlijk liever niet meer onder ogen zouden willen komen. Zo’n ontmoeting is, hoe lastig soms ook, een mogelijkheid om ook tussen jullie de oude angel er uit te halen waardoor de pijn van het oude een stuk minder wordt en soms ook helemaal verdwijnt.

Yvonne Kalsbeek