hunter-of-dreams-8788-mSlecht slapen
‘s Nachts wakker worden, is voor veel mensen geen enkel punt. Ze draaien zich nog ‘s lekker om en slapen zo weer verder. Geluksvogels! Voor anderen is het een groot probleem. Zodra ze wakker worden, zijn ze kláár wakker. Of het nou  01.00 uur ‘s nachts is, 03.00 uur, 05.00 of 06.00 uur,  ze kunnen pas na een paar uur weer in slaap vallen. Het gevolg is lange tijd wakker liggen, gordijnen staren, gedachtes in je op krijgen aan wat er gisteren was of wat er morgen komt en tot slot een groeiende ergernis:  “Ik moet slapen, ik heb mijn rust nodig, morgen moet ik fit zijn, waarom kan ik nou niet meer slapen!?”

Als dit je een enkele keer gebeurt, is het niet zo’n punt, maar naar schatting 1 op de 3 mensen (NIPO, 1977) schijnt last te hebben van slaapproblemen, zoals niet door kunnen slapen. Dat zijn er heel wat!

Slecht slapen bekijken volgens de Traditioneel Chinese geneeskunde
In de Chinese geneeskunde wordt veel aandacht geschonken aan het leefpatroon. Je moet met de seizoenen leven. Op die manier kom je in evenwicht met je omgeving. De winter is de periode van de rust in de natuur. De energie is in de herfst naar binnen gegaan en wacht op de warmte van de lente om weer naar buiten te komen. Je hebt meer rust nodig in de winter als er weinig licht is, veel meer dan in de zomer. Eigenlijk heel logisch want we voelen dat ook zo. Als het nog donker is en je moet opstaan, dan voelt dat niet goed. Het is daarom normaal dat we in de zomer minder lang slapen dan in de winter. In onze maatschappij is daar geen tijd meer voor. Iedereen hobbelt maar door in hetzelfde tempo. Veel mensen gaan erg moe de lente in. De winter avonden zijn vaak lang en vol allerlei prikkels. Je moet te veel. Geen wonder dat er veel mensen slecht slapen. Op de lange duur kan het slaap tekort tot allerlei klachten lijden zoals chronische vermoeidheid, slapeloosheid en depressiviteit.

Meridianen
In de Oosterse massagewereld beschouwt men het menselijk lichaam als een netwerk van energiebanen (meridianen) en energiedrukpunten. Dit unieke netwerk bevat en vervoert de levensenergie (Qi) door het lichaam. Het netwerk verbindt de buitenkant van het lichaam met de inwendige organen. Doordat de meridianen aan de oppervlakte liggen kan men door middel van de hoofd-, buik- en voetreflexmassage op of over de energiepunten de conditie van de inwendige organen beïnvloeden en kunnen lichamelijke en geestelijke klachten worden behandeld.

Er zijn 12 hoofdmeridianen die over het hele lichaam lopen en allen gekoppeld zijn aan organen. Het is belangrijk om te weten dat een meridiaan een grotere functie heeft dan het desbetreffende orgaan. Zo gaat de longmeridiaan zowel over ademhaling als huid, maar ook over de emotie verdriet en het al dan niet kunnen omgaan met grenzen.

Als de longmeridiaan uit balans is dan wil dat niet zeggen dat het orgaan long ziek is, het wil zeggen dat de energie niet optimaal functioneert, met bijvoorbeeld symptomen op voornoemde gebieden.

Het meridianen stelsel kan gezien worden als een systeem dat de gehele werking van het lichaam reguleert. Er kunnen grofweg 3 dingen mis zijn met een meridiaan: er is teveel energie, er is te weinig energie of er is stagnatie: de doorstroming is niet goed. Dit zijn alle drie toestanden die te beïnvloeden zijn.

Verdeling meridianen
De 12 meridianen zijn op te delen in 6 yin en 6 yang meridianen. Deze meridianen zitten zowel links als rechts (gespiegeld).
Dieper in het lichaam bevinden zich 8 grote meridianen. Zij vormen vanaf de bevruchting de basis van het energiesysteem. Het conceptievat (midden over de buik) en het gouverneursvat (middenachter) horen bij dit onderliggende systeem.

De hoofdmeridianen werken nauw samen in koppels van één yin en één yang meridiaan. Ze hebben inwendige vertakkingen, die verbindingen maken met andere meridianen en de organen.

In het westen hebben de meridianen een naam die ontleend is aan het orgaan waar de meridiaan een sterke verbinding mee heeft (levermeridiaan, maagmeridiaan, enz.). Verstoringen van zo’n meridiaan hoeven niets te zeggen over de conditie van het orgaan waar het zijn naam aan ontleent.
De energie wordt doorgegeven van de ene meridiaan aan de volgende: er is een cyclus van 24 uur. Om de 2 uur is één meridiaan meer actief. Is de betreffende meridiaan verstoord, dan leidt dit dikwijls tot klachten op dat tijdstip van de dag.
Een blokkade kan echter ook zorgen voor een leegte in de volgende meridiaan en een volte in het voorliggende circuit. Er ontstaat een onbalans die zich op meerdere plaatsen zal laten zien in de vorm van klachten.

De juiste behandeling (op de juiste plaats) kan in één keer veel klachten oplossen.
Er zijn diverse diagnosevormen om tot het inzicht te komen, waar de kern van het probleem zich bevindt.

Het grote geheim van de meridianen
Elke energiebaan heeft een eigen werking. Wanneer deze verstoord raakt, kunnen allerlei klachten ontstaan, lichamelijk maar ook emotioneel. Denk aan stijve nek, lage rugpijn, hoofdpijn en slecht slapen, of emotioneel: besluiteloosheid, niet kunnen huilen of een kort lontje hebben. Zoals je in de meridiaanklok al hebt kunnen zien, zijn de meridianen op elkaar aangesloten, als een grote energiecirkel die alsmaar rond gaat. In dat energiesysteem is elke meridiaan om beurten het krachtigst, telkens 2 uren lang. In de nacht zijn er ook een aantal meridianen actief, te weten:

  • Galblaasmeridiaan tussen 23.00 en 01.00 uur
  • Levermeridiaan tussen 01.00 en 3.00 uur
  • Longmeridiaan tussen 03.00 en 05.00 uur
  • Dikke darmmeridiaan tussen 05.00 en 07.00 uur
  • Maagmeridiaan tussen 07.00 en 09.00 uur

Word je ‘s nachts altijd wakker rond hetzelfde tijdstip, kijk dan op de klok en onthoud de tijd. Je kunt dan ‘s ochtends uitzoeken om welke meridiaan het gaat en nagaan bij jezelf of er emoties zijn die je nog te verwerken hebt. Grofweg raakt elke meridiaan verstoord door een bepaalde hoofd-emotie:

  • Galblaasmeridiaan: Frustratie (‘je gal spuwen’)
  • Levermeridiaan: Boosheid (vaak onderdrukte boosheid)
  • Longmeridiaan: Verdriet, veel huilen
  • Dikke darmmeridiaan: Niet kunnen loslaten
  • Maagmeridiaan: Zorgen maken en zenuwachtigheid

Dit betekent dat als je ‘s nachts wakker ligt, er een emotie speelt die je nog niet hebt verwerkt. Dit kun je behandelen met Emotioneel Evenwicht afgekort noemen we dit EE!

Hoe werkt het Emotioneel Evenwicht?
Op de meridianen die door ons lichaam lopen zitten veertien punten waar de uiteinden van de meridianen aan de oppervlakte van ons lichaam komen. Dit maakt de meridianen toegankelijk van buitenaf. Bij acupunctuur worden er naaldjes in geplaatst om de meridianen vrij te maken van blokkades. Bij EE worden de punten gemasseerd door erop te tappen (=kloppen) of deze te masseren met je vingers. Door de veertien bepaalde punten op het lichaam te masseren of te tappen en daarbij affirmaties te gebruiken, worden emotionele blokkades opgeheven en komt men emotioneel in evenwicht, doordat de energie weer gaat stromen.

Bij mij werkt het ook zo. Ik slaap gelukkig altijd erg goed, maar vorige week werd ik 3 ochtenden achter elkaar rond 06.00 uur wakker, de tijd van de Dikke darmmeridiaan. De eerste ochtend dat ik wakker lag, werd ik me door de kennis over de Dikke darmmeridiaan ervan bewust dat ik voor een grote beslissing stond. Met ‘groot’ bedoel ik dat het een emotionele beslissing was, wat betekende dat ik iets moest loslaten. Maar ik was er juist aan gehecht dat alles hetzelfde zou blijven. Ik wilde geen verandering! Kortom, ik kon de oude situatie ‘niet loslaten’. Ik behandelde mezelf door de bijpassende EE-punten te tappen en viel weer in slaap. Dat het nog 2 keer terug kwam, gaf voor mij aan dat ik het blijkbaar nog niet kon loslaten. Elke ochtend dat ik te vroeg wakker werd, heb ik de, voor dit tijdstip geldende, EE-punten getapt en de vierde nacht sliep ik weer helemaal door.

Wil je meer weten over deze theorie en ook de punten leren tappen/masseren download dan gratis het slecht slapen document op de site; www.praktijk-deregenboog.nl

anne marie

 

 

 

 

 

 

Anne Marie van Bilsen