dierenriemWe zitten alweer midden in januari, Steenbokkentijd! Nu kan ik natuurlijk van alles vertellen over de Steenbok, maar er is iets anders dat op dit moment interessant is. De planeet Jupiter staat vanaf eind juni 2013 tot half juli 2014 in het teken Kreeft. Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel. Heeft de Aarde één Maan, Jupiter heeft er 67!

In de astrologie heeft Jupiter te maken met de behoefte aan groei en expansie. Van oudsher staat hij bekend als de geluksplaneet die veel voorspoed brengt. Tegenwoordig zien we dat wat genuanceerder, maar hij staat zeker symbool voor groei en verbreding van je (geestelijke) horizon.

Nu is er sprake van Jupiter in je geboortehoroscoop en de planeet Jupiter zoals hij op dit moment aan de hemel staat. En aangezien planeten in beweging zijn, staat de planeet Jupiter nu op een totaal andere plek dan dat hij stond op het moment van je geboorte.
Jupiter staat op dit moment in Kreeft en jawel, precies tegenover het teken Steenbok. Dus als je een Steenbok bent en je bent zo rond de eerste week van januari geboren, dan voel je het effect van deze planeet. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je meer behoefte krijgt om nieuwe dingen te ondernemen. Dat kan een nieuwe studie zijn, of een interesse in andere culturen of filosofieën. Maar het kan ook letterlijk een periode geven waarin je veel op pad bent.

Je kunt het gevoel krijgen dat je wakker wordt, ontwaakt uit een oude situatie. Je kunt ervaren dat de ramen en deuren van je leven weer open kunnen en je staat open voor nieuwe ervaringen die een grote groei opleveren.

 

Saturnus, de planeet die bij Steenbok hoort, heeft een wat voorzichtiger en rustiger imago dan de onbesuisde Jupiter. Het kan dus zijn dat je op dit moment in omstandigheden komt die je uit je comfortzone trekken. Jupiter belt als het ware aan, en vraagt of je buiten wilt komen spelen. Hij nodigt uit om de wereld in te gaan, avonturen te beleven. Niet alleen Jupiter heeft nu invloed op de Steenbokken, maar ook de planeten Pluto en Uranus maken contact. Verandering en groei zijn dus wel de thema’s voor 2014. Het kan zijn dat je al het oude en vertrouwde moet loslaten. Hoe lastig ook, het leidt uiteindelijk naar een belangrijke vernieuwing van situaties die eigenlijk hun tijd gehad hebben. Zet dus niet je hakken in het zand, maar beweeg mee, ook al weet je niet helemaal waartoe het allemaal leidt. De heel vroege Steenbokken hebben deze ontwikkeling al achter de rug, de late Steenbokken krijgen dit pas in het voorjaar en de vroege zomer.

 

Jupiter in Kreeft heeft ook invloed op Kreeften en de andere twee watertekens: Schorpioen en Vissen!

Yvonne Kalsbeek