uDe mens is het enige wezen op deze planeet, dat uniek is. Uniek in zijn uiterlijke vertoning en uniek in zijn persoonlijke kwaliteiten, wensen en behoeften. Dieren lijken op elkaar en zijn ook in hun gedrag met elkaar te vergelijken. Ondanks dat elk mens uniek is, willen wij het er niet graag over hebben. Mensen met weinig zelfvertrouwen proberen hun hele leven aan hun uniek-zijn te ontkomen. Zij kleden zich zoals velen zich kleden, zij nemen denkpatronen over die velen hebben, ze zeggen wat velen zeggen en ze doen wat velen doen.

In het bedrijfsleven hebben we het over onderscheidend vermogen en toegevoegde waarde. Alles draait juist om het verschil. Het gaat erom zo uniek mogelijk te zijn. In het bedrijfsleven is het de kunst om duidelijk te communiceren over waarin het ene bedrijf zich van de andere onderscheidt. Als directeur/eigenaar van onze ik-bv kunnen wij deze denkwijze overnemen. Ook bij de afzonderlijke mens gaat het over het onderscheidende vermogen.

Onze toegevoegde waarde
Als wij op zoek zijn naar een baan, vertellen we toch ook waarin en waarom wij anders zijn dan onze concurrenten. Op zoek naar een levenspartner, kunnen wij feilloos vertellen waar onze toegevoegde waarden liggen. Dan gaat het toch ook over datgene waarin jij uniek bent.

In het land van de pinguïns heeft iedereen met een unieke uitstraling een verhoogde kans van slagen.  Waarom doen we er dan in ons privéleven zo moeilijk over? Waarom willen we zo graag een van velen zijn uit een kolonie pinguïns? Wij zijn uniek maar wij willen het er niet graag over hebben.

Gebruik je unieke talenten
In Nederland heb je het gezegde dat het je niet in dank wordt afgenomen wanneer je boven het maaiveld uitsteekt. Dat is maar een gezegde – trek je er niets van aan. Leef je eigen leven, gebruik je unieke talenten en kwaliteiten en maak overal en altijd duidelijk waarin jij uniek bent.

Uniek zijn is geen handicap maar een cadeau dat je ontvangt wanneer je op deze planeet verschijnt. Zijn wie je bent en toegeven aan het uniek zijn is de sleutel tot je eigen persoonlijke geluk.

Hoe uniek durf jij te zijn?

 

Wolfgang Peppmeier

www.pepptalk.nl

www.twitter.com/pepptalks

facebook: Wolfgang Peppmeier