1228974_love_2Vriendschap is een nauwe relatie tussen twee of meerdere mensen, het geslacht doet er niet toe. Het belangrijkste voor een goede vriendschap is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Bij een belangeloze vriendschap kijkt de een naar wat de ander nodig heeft en plaatst hij of zij zijn eigen belangen/verlangens naar de achtergrond.

Ik wil geen coach
Elke keer als ex en ik elkaar zien en spreken lijkt het of we volkomen langs elkaar heen praten. Als ik hem iets over mezelf vertel, lijkt het wel of hij niet in staat is mij als persoon te zien. Alles wat ik vertel, wordt direct geanalyseerd, waardoor ik het gevoel krijg een cliënt te zijn en hij de coach, mijn coach. Ik wil geen coach! Ik wil iemand die aandachtig luistert, ik wil gehoord worden. Niet gecoacht!

Ik ben niet zielig, niet depressief, niet negatief. Wel ben ik niet gelukkig en stel ik me kwetsbaar op door hierover te praten. Dat hoeft niet geanalyseerd te worden!

Een vriendschappelijk gesprek
Opmerkelijk is dat als ex mij iets vertelt over wat er in hem omgaat en ik daarop reageer, ex roept dat ik hem niet hoef te coachen. (Pot/ketel-verhaal?) Bijzonder, want ik ben geen coach, nooit geweest ook. Maar nog opmerkelijker is dat hij oprechte aandacht vanuit vriendschap ziet als coachen. Hij vertelt iets, ik voel me betrokken en reageer, dat heet in mijn beleving een vriendschappelijk gesprek voeren met elkaar. In gesprekken met vrienden ontstaat er een verbinding, een veilig voelen, een gevoel van gehoord worden. Reageren mag, maar dan wel vanuit verbinding, vriendschap en gelijkwaardigheid.

Doordat ex in zijn coachrol stapt, creëert hij afstand, blokkeert hij betrokkenheid en ontstaat er een ongelijkwaardige verhouding, namelijk die van coach en cliënt.

Hij ziet mijn vriendschappelijke reactie als coachen. Ziet hij dan zijn coachende reacties als vriendschap?

Wat is een vriend?
Voor mij is een vriend iemand die in staat is naar je te luisteren, zonder mening en zonder oordeel. Iemand die je hoort, die meedenkt en zich betrokken toont en voelt. En tuurlijk mogen mijn vrienden best kritisch zijn en een tegengeluid geven, graag zelfs! Want ook dát is vriendschap!

Soms overschat ik mijn vrienden, andersom gebeurt ook en onderschat ik mijn vrienden. Vrienden vergeef mij, ik blijf leren.

Christien