think-225401_960_720Niets menselijks is ons vreemd. Misschien zou je het niet zeggen, maar ja, mannen piekeren ook. Een revolutionaire gedachte! Ze gaan er anders mee om dan vrouwen, dat wel. Mannen piekeren en praten pas als ze zelf al een oplossing hebben bedacht. Mannen piekeren wel, maar gaan eerder over tot actie; vrouwen laten zich verlammen door piekeren. Het is logisch dat vrouwen meer piekeren dan mannen. Mannen denken rechtlijnig. Ze denken logischer na: Hoe kom ik van A naar B, dus zijn ze minder geneigd om in dezelfde kringetjes te blijven denken. Vrouwen piekeren in hun hoofd, maar piekeren ook hardop. Vrouwen praten nu eenmaal graag en veel en ja… soms oeverloos. Vrouwen zijn overal beter in toch? Dus ook in piekeren. Nee, onzin, we kunnen veel van elkaar leren natuurlijk. Als mannen wat meer zouden praten en vrouwen wat minder.

Praten we te veel?
Mannen komen van Mars en Vrouwen van Venus. We gaan anders met onze gedachten, emoties en gevoelens om. Mannen zijn oplossingsgericht. Ze voelen zich goed genoeg als ze een oplossing kunnen bedenken. Wij vrouwen willen geen oplossing, tenminste niet direct en niet één die door een man is bedacht. Vrouwen willen vooral praten over belangrijke zaken, maar we praten veel te veel over onbelangrijke zaken. Vooral vrouwen onderling kunnen oeverloos praten. Deze constante behoefte om te praten wordt ook wel aangeduid met zeveren, zeiken, zeuren en ja, ook roddelen. Tja dames, wees eerlijk, we doen het graag en veel.

Een man verspilt weinig woorden. Gek worden we ervan. Als je vraagt aan een man bij thuiskomst: ‘Hoe was je dag?’ wil je geen korte antwoorden of feitelijke verslaglegging. Dan wil je eigenlijk weten wat er in hem omgaat, hoe hij zich voelt. En hij wil gewoon even in zijn hol tot zichzelf komen. Zonder al te veel te praten, jammer! Vrouwen verbinden zich met anderen door te praten. Mannen verbinden zich met anderen door dingen te doen, te repareren, op te lossen. Praten is vermoeiend voor ze, terwijl praten voor vrouwen een uitlaatklep is, een manier om zich beter te voelen.

De ander mag wel nee zeggen
En nu kun je wel denken dat wij het beter aanpakken dan mannen. Maar is dat wel zo? Het simpele, logische, oplossingsgerichte denken van mannen, dat zouden wij wel wat meer kunnen doen! Want we praten zo graag, maar praten we nou eigenlijk waar het echt over gaat? Of blijf je in je verhalen steken, en maar breien en maar om de hete brij heen draaien? Wees wat directer en zeg wat je voelt in één of hooguit twee zinnen. Draai er niet omheen en haal er niet van alles bij. Houd het bij jezelf en bij wat jij voelt zonder naar de ander te wijzen. Zeg ook eens gewoon heel direct wat je nodig hebt van de ander. En vul niet direct in hoe de ander het moet doen. Je mag alles vragen en je mag je direct uitdrukken. De ander mag wel nee zeggen, houd daar rekening mee.