1368025_apple_heartGrenzeloos: de betekenis
Op www.mijn-woordenboek.nl krijg je de volgende uitkomst als je de betekenis van het woord grenzeloos opzoekt: eindeloos, mateloos, onbegrensd, onbeperkt, onmetelijk, overmatig.

Waarom grenzeloos?
De naam Grenzeloze Vrouwen roept de nodige reacties en vragen op. Waarom grenzeloos? Vanwaar die naam? Het is grappig welke associaties aan het woord grenzeloos kleven. De meest opmerkelijke was die van een makelaar waar we op kantoor zaten. Hij hoorde grenzeloos, ging rechterop zitten, kreeg glimmende oogjes en deed nog net zijn trouwring niet af…

Weerstand
Tijdens een netwerkbijeenkomst mochten we wat meer vertellen over de stichting, na ons relaas kwam dé vraag: “Waarom de naam Grenzeloze Vrouwen? Hoezo grenzeloos?” Ons motto is dat vrouwen per definitie grenzeloos zijn, toen we dit vertelden gingen er direct de nodige hakken in het zand. De eigenaressen van deze hakken zagen zichzelf écht niet als grenzeloos. Ooh nee hoor, dat zagen wij verkeerd. Dat kan natuurlijk prima, want door te stellen dat alle vrouwen grenzeloos zijn ben je toch wel aardig aan het generaliseren en explodeert de weerstand. Het lijkt wel of je dan een bom plaatst. Toch is het opmerkelijk dat zodra we een aantal voorbeelden geven bijna alle vrouwen zich hier wel in herkennen.

40 graden koorts
“Ik ben zo ziek, alles doet zeer…” waren zijn laatste woorden voor hij zich terug trok onder het dekbed, om hier vervolgens – op een enkele sanitaire stop na – niet meer onder vandaan te komen. Pas toen de griep was verdwenen kwam hij weer tevoorschijn, alles was zoals het was op het moment dat hij onder het dekbed verdween. De wereld en het huishouden hadden gewoon doorgedraaid, zoals altijd.

“Beetje verkouden…”, reageerde ze met krakend stemgeluid op de vraag op het schoolplein of het wel goed ging met haar. Ze vertelt maar niet dat het bij het inladen van de wekelijkse boodschappen zwart voor haar ogen was geworden. Terwijl het zweet langs haar rug drupt en het snot tot aan d’r ogen staat, roert ze in de pannen, want er moet toch gezond gegeten worden. Als ze na het eten even op de bank gaat liggen en na een uurtje wakker wordt ruimt ze de tafel af en de keuken op. Hangt wat kinderjassen aan de kapstok, geeft de hond eten en helpt de kinderen naar bed, waarna ze eindelijk even af kan knappen.

Grensverleggend
Vrouwen zijn als geen ander in staat hun grenzen te verleggen. Of het nou gaat om de verzorging van de kinderen of het liefhebben van hun partner. We hebben de neiging ons weg te cijferen en het belang van een ander voorop te stellen.
We hebben grenzeloos lief, we rennen onszelf grenzeloos voorbij. Veel vrouwen ervaren na hun scheiding pas hoe ver zij zelf over hun grenzen zijn gegaan, of hoe ver zij de ander over hun grens hebben laten komen.

Na een periode van rust en ruimte voor zichzelf gaan de meeste vrouwen het ook weer missen.  Als ze opnieuw verliefd worden weten ze in het begin heel goed wat ze wel en vooral NIET willen, naarmate de relatie vordert gaat bijna alles weer als de jaren uit vorige relaties. Volgens mij zit het in de genen van de vrouwen kunnen ze er niets aan veranderen, als ze zich er maar bewust van zijn dan zijn ze al een heel eind op de goede weg.

Daarom dus Grenzeloze Vrouwen!