hand-holding-flowers-1346289-m (1)Wen er maar aan, Moederdag is er niet voor de stiefmoeder. Dat klinkt stevig, maar ik vind dat wel.
Binnenkort is het weer moederdag. Een dag die in veel landen wordt gevierd en de dag staat in het teken van het verwennen van moeder: ontbijt op bed, (zelfgemaakte) cadeaus en zij hoeft die dag geen huishoudelijke taken te doen. Bron van deze informatie is Wikipedia, die ook nog vermeldt dat op Moederdag vaak oma wordt bezocht. Tuurlijk, want die is ook moeder.

Verplichtingen en stress voor het kind?
Wat betekent dit voor een kind in een samengesteld gezin? Natuurlijk is die op Moederdag bij moeder en wil moeder misschien dat ze meegaat naar oma. Op school is er een cadeau voor mama geknutseld, maar niet voor stiefmoeder. Moet dit kind thuis een cadeau gaan knutselen voor stiefmoeder? En moet zij op Moederdag ook nog langs vader en stiefmoeder om bonusmama en papa tevreden te houden? Waar Moederdag een ontspannen dag voor moeder is, wordt het een dag vol verplichtingen en stress voor het kind. Is dat de bedoeling?

Principieel bezwaar
Ik heb nog een veel principiëler bezwaar. Een stiefmoeder is geen moeder, kinderen hebben maar 1 moeder. Door stiefmoeder buiten de Moederdag te laten, leef je dat ook echt voor. Geen discussie mogelijk. Bovendien zijn er veel kinderen die best moeite hebben met hun stiefmoeder. Hen dan zo’n verplichte gezelligheid opleggen lijkt me niets.

In een samengesteld gezin is het belangrijk nieuwe tradities te laten ontstaan. Zo ken ik stiefgezinnen waar op een ander moment in het jaar stiefmoederdag wordt gehouden, op dezelfde wijze gevierd als de moederdag. Als je als stiefkinderen en stiefmoeder een goede band hebt, zijn er tal van manieren om daar wat extra aandacht aan te geven. Laat Moederdag voor moeder.
Bij ons vieren we af en toe de dag dat we als stiefmoeder en stiefkinderen elkaar voor het eerst ontmoeten, niet ieder jaar maar af en toe. En dat we dat allemaal plezierig vinden, is heerlijk. Daar kan voor mij geen Moederdag tegenop!

Groet,

Marike Smilde

www.stiefmanagement.nl