dierenriemAfgelopen vrijdag de 13de ben ik oma geworden van een prachtige kleindochter. In de uren voor de geboorte ging ik als nieuwsgierige astrologe/oma in spé alvast eens kijken hoe het één en ander er astrologisch uit zou zien. Wat voor ascendant zou mijn kleindochter krijgen?

Wat is een ascendant?
Om het begrip ascendant technisch even uit te leggen: de planeten blijven gedurende een dag zo ongeveer op dezelfde plek staan, maar per vier minuten (gemiddeld) verschuift het horoscoopwiel 1 graad.
Ieder dierenriemteken is 30 graden groot. De 12 dierenriemtekens met de planeten van dat moment, bewegen (vanuit de aarde gezien) in 24 uur helemaal rond. Het dierenriemteken dat tijdens zonsopgang aan de oostelijke horizon staat, noem je de ascendant, het stijgende teken.

In 24 uur komen dus alle dierenriemtekens voorbij aan die horizon. Onder andere vanwege de schuine stand van de aardas gaat dit niet allemaal met een zelfde snelheid. Het ene dierenriemteken gaat veel sneller voorbij dan het andere.

Wat betekent zo’n ascendant nou?
Ik begon horoscopen te maken vanaf een uur of zeven in de avond en toen stond het teken Vissen aan de horizon. Vissen ascendant dus.
Maar wat betekent nu zo’n ascendant? Wat vertelt dat? Het is een belangrijk onderdeel in de horoscoopduiding en vertelt over de manier hoe iemand zichzelf aan de wereld laat zien. Tevens geeft het een beeld van de eerste indruk die iemand maakt. Het is als het ware de poort naar de buitenwereld.

Als je iemand ontmoet met een prachtige bos haar, een stralende en zelfverzekerde houding, dan zou zo’n persoon zomaar een Leeuw als ascendant kunnen hebben. Iemand met een Vissen ascendant laat iets heel anders zien, deze persoon heeft naast een heel gevoelige kant een sterke innerlijke verbeeldingskracht en creatieve fantasie. Hij of zij voelt met een stel heel sensitieve antennes, veel aan van de wereld om hem heen.

Mijn kleindochter
Maar mijn kleindochter werd niet geboren met een Vissen ascendant. Het is een ‘snel’ teken, dus drie kwartier later zag ik al Ram als ascendantsteken verschijnen. Dat teken geeft iets pittigs en voortvarends aan het karakter. Dat zou een meisje geven die wel weet wat ze wil en dat ook duidelijk kenbaar maakt.
Maar Ram werd het niet en ook niet Stier; stabiel, rustig en harmonieus. Tegen tien uur in de avond kregen we een Tweeling ascendant. En net in de laatste graden van dit teken aan de horizon, werd ze geboren. Een meiske met de Zon in Maagd en een Tweeling ascendant. Speels, leergierig, communicatief en naar buiten gericht ingesteld.

Oma is er klaar voor!

Yvonne Kalsbeek