Mijn partner en ik zijn onlangs uit elkaar gegaan. Ik moet enorm wennen aan mijn nieuwe financiële situatie en ben het overzicht helemaal kwijt. Mijn ex hield zich in onze relatie altijd bezig met de administratie. Wat is een handige manier om het overzicht te hervinden en te houden?

Ruth Urbach – professioneel organizer en budgetcoach geeft antwoord:

De administratie uitvoeren lijkt eng als je het niet gewend bent en je er altijd op vertrouwde dat je partner de administratie onder controle hield. Toch kun je op een simpele manier je administratie op orde houden en inzicht krijgen en houden in je financiële situatie.

De administratie op orde

Je houdt je administratie op orde met de volgende stappen:

Kies een simpel opbergsysteem (bijv. de budgetkoffer) met Actie-vak. Maak het jezelf makkelijk. Orden papieren per onderwerp en niet op alfabet, datum etc.

Pak al je papieren bij elkaar en berg pagina voor pagina op. Als je een papier vast hebt, niet stiekem wegleggen maar beslis waar je het op gaat bergen. Bundel papieren van voorgaande jaren per jaar en berg deze op zolder op, deze heb je niet meer nodig maar moet je nog wel een paar jaar bewaren.

Voortaan maak je gelijk de post open en beslis je of deze direct weggegooid kan, of deze direct opgeborgen kan worden of dat deze direct in het Actie-vak opgeborgen moet worden.
Plan voor het onderhoud een vast tijdstip in de week waarop je een half uur je Actie-vak door werkt.

Je zult zien dat je na verloop van tijd minder dan een half uur per week met je administratie bezig hoeft te zijn!

De financiën op orde

Maak een overzicht met al je inkomsten en uitgaven. Een voorbeeld is te downloaden op www.overzichthelpt.nl

Probeer de inkomsten en uitgaven in evenwicht te houden. Je kunt niet meer uit geven dan dat er binnen komt 😉

Als je voor jezelf bepaald hebt wat je bijv. mag besteden aan huishoudgeld hou dan een tijdje bij of je binnen je budget kan blijven. Als je alles met pin betaald kun je dit makkelijk digitaal bijhouden met Afas Personal. Zij hebben ook een App voor je telefoon. Als je liever contact betaalt kun je een kasboek bijhouden.

Wees lief voor jezelf!

De eerste stap naar een geordende administratie en inzicht in de financiën is de moeilijkste. Als die gezet is wordt het alleen maar makkelijker. Wees niet te hard voor jezelf maar waardeer iedere stap die je zet! Anders kun je het niet volhouden en is je administratie in no-time weer een chaos. Probeer een manier te vinden die bij je past en die je weinig energie kost dan is succes gegarandeerd!