Binnenkort – op 17 september om precies te zijn – start op Grenzeloze Vrouwen de 9-delige serie Het Enneagram van het gebroken hart. Deze serie beschrijft het gedrag van de negen Enneatypes in scheiding. Maar wat is nou het Enneagram? Wel zo handig om dit uit te leggen voor de serie start, want wat moet je er anders mee?!

Het Enneagram
De herkomst van het Enneagram schijnt zeer oud te zijn. Het Enneagram van de persoonlijkheid is echter veel later ontwikkeld.

Wat leert het Enneagram ons?
Het Enneagram leert ons met name veel over onszelf. Het model van 9 persoonlijkheidstypen is dan ook een middel tot zelfkennis. Het Enneagram analyseert niet zozeer op gedrag, maar veel meer op het niveau van achterliggende motivaties, drijfveren en op de focus van jouw aandacht.

Doordat het Enneagram onze achterliggende motivaties laat zien, verheldert het op die manier onze innerlijke drijfveren, verdedigingsmechanismen en strategieën. Pas als we ons daarvan bewust zijn, begrijpen we dat onze gewoontepatronen ‘als een masker zijn’, die onze ware aard, onze krachten en talenten versluieren.
De analyse op dit diepe niveau maakt het Enneagram onderscheidend van alle andere persoonlijkheidsmodellen. Het Enneagram is zowel een psychologisch model als een spiritueel model.

De negen Enneatypes
1 De perfectionist
2 De helper
3 De winnaar
4 De romanticus
5 De waarnemer
6 De loyalist
7 De avonturier
8 De baas
9 De bemiddelaar

Lees meer over het Enneagram op het Enneagramplatform

De serie Enneagram van het gebroken hart is geschreven door Jacqueline Smits.
Jacqueline Smits – geboren 1966 – is sinds 2003 zelfstandig ondernemer. Vanuit haar bedrijf gebruikt ze haar kwaliteiten en vaardigheden in verschillende kernactiviteiten:

– coaching & training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling
– administratie & notuleerservice

Ze werkt voor bedrijven, organisaties en particulieren.

De volgende karakteristieken typeren Jacqueline:
veelzijdig, creatief, no-nonsense, respectvol, liefdevol, daadkrachtig, accuraat, doelgericht, krachtig, betrouwbaar, eerlijk, gemotiveerd, betrokken, verantwoordelijk, deskundig, direct, zelfzeker, humorvol, intuïtief, discreet en open-minded

Enneagram van het gebroken hart – type 1
Enneagram van het gebroken hart – type 2
Enneagram van het gebroken hart – type 3
Enneagram van het gebroken hart – type 4
Enneagram van het gebroken hart – type 5
Enneagram van het gebroken hart – type 6 (verschijnt 15 februari)
Enneagram van het gebroken hart – type 7 (verschijnt 15 maart)
Enneagram van het gebroken hart – type 8 (verschijnt 15 april)
Enneagram van het gebroken hart – type 9 (verschijnt  15 mei)