man-woman-heart-3-1056039-mVeel samengestelde gezinnen (of stiefgezinnen) vallen uit elkaar. Maar liefst 60% mislukt en dat zijn ernstige cijfers. Uit elkaar gaan gaat gepaard met pijn en verdriet voor alle betrokkenen en zeker ook voor de kinderen. Die maken dan voor de tweede keer een scheiding of een afscheid mee. En los van de boosheid en verdriet zijn er nog vaak financiële gevolgen: verhuizing, huis verkopen, nieuw huis inrichten, gevolgen als een van beide een bedrijf heeft etc.

Er zijn in Nederland 200.000 samengestelde gezinnen en 280.000 stiefkinderen.

Lijden in stilte
In veel samengestelde gezinnen wordt in stilte geleden. Zo gemakkelijk is het niet om te vertellen dat het niet soepel loopt. Ruzie tussen partners over de opvoeding, slechte relatie met de ex-partner/de andere ouder, spanningen tussen stiefouder en kind zijn zo maar wat voorbeelden. Ik kom regelmatig ouders en stiefouders tegen die zich afvragen waaraan zij zijn begonnen. Het duurt gemiddeld 4-7 jaar voor het stiefgezin stabiel is.

Ouder en stiefouder worden verliefd, maar de kinderen niet! Die zitten niet te wachten op deze nieuwe situatie. Vaak realiseren partners zich onvoldoende dat het niet vanzelf gaat. Zij zijn zo dol op elkaar dat ze denken dat iedereen in hun omgeving leuk mee zal doen. Niet dus. Volgens mij  gaat het percentage van 60% naar beneden als de verliefde stiefouder en ouder in gesprek gaan over wat zij van elkaar verwachten en afspraken maken.

Het starten van en leven in een samengesteld gezin is niet alleen een zaak van het hart, maar ook van het verstand.

Niet alleen kommer en kwel
Maar het is niet alleen kommer en kwel. Veel ouders en stiefouders halen veel liefde en plezier uit hun samengestelde gezin. Gezinsleden leren samen lastige situaties oplossen. En uit onderzoek blijkt dat kinderen beter samenwerken en flexibeler zijn. En voor kinderen is het soms heel plezierig iets bespreken met iemand die dichtbij hen staat, maar juist niet hun ouder is.

Balans en rust
Ik ben zelf stiefmoeder sinds 2000 van twee kinderen (nu 19 en 17 jaar). Ik heb aan den lijve ondervonden dat het vinden van balans en rust in het stiefgezin niet vanzelf gaat. Het is noodzakelijk actief bezig te zijn met de vorming van een stabiel en succesvol samengesteld gezin. Het stiefouderschap is een van de mooiste dingen die me is overkomen. Het is een rol die ik vervul met inzet, liefde en plezier! Als coach van (stief)ouders van samengestelde gezinnen komen persoonlijke ervaring en mijn achtergrond als jurist, coach en mediator samen.

Over stiefouderschap en samengestelde gezinnen heb ik het boek Stiefmanagement geschreven. Stiefmanagement is geschreven voor de stiefouder en de ouder. Er wordt gekeken naar het hele systeem van ouder, stiefouder, kind en indien aanwezig de ouder/ex-partner. De rollen van de deelnemers worden besproken met daarbij de do’s en don’ts. Daarnaast is er aandacht voor communicatie en vaardigheden die in het stiefgezin relevant zijn.

En via mijn site kun je gratis mijn e-book aanvragen: “3 geheimen om je stiefgezin te redden.”

Groet,

Marike Smilde

www.stiefmanagement.nl