aromatherapieSamen met mijn collega Annette geef ik een workshop aromatherapie. De intentie van deze avond is de mensen die komen, kennis laten maken met de mogelijkheden van de etherische oliën. Deze avond schuiven zes vrouwen aan onze tafel, drie dames hebben een relatie en drie dames zijn net gescheiden waarvan één dame, Miranda, in zwaar weer verkeert met haar aanstaande ex.

Miranda geeft in de korte kennismaking aan dat ze zich ook vreselijke zorgen maakt om haar dochter. De stress is zichtbaar in Miranda’s gezicht en de klachten van haar dochter zijn slecht slapen, onrust, concentratie problemen en hoofdpijn. Als ik vraag hoe het met Miranda zelf gaat lacht ze en wuift haar eigen klachten van tafel, ze laat weten eerst haar dochter weer op de rit te willen hebben.

Trigger
Als we het rondje van ‘even’ voorstellen hebben gedaan, blijkt iedereen zo zijn bagage te dragen en dat geeft een verbintenis voor deze avond. Er is veel herkenning en een prettige en vertrouwde sfeer waardoor we open en transparant met elkaar kunnen omgaan.
Ik presenteer één voor één de oliën en als de geur voorbij komt zijn de reacties zeer wisselend. De citroenolie valt erg in de smaak net als de lavendel spijk. De mandarijn triggert Miranda, ze vind de olie ‘vies’ en kan er niks mee. Annette licht toe dat als je zo een duidelijke afkeer hebt van een geur het mogelijk is dat dit juist de olie is waar jij persoonlijk iets mee zou mogen in het proces waar je in zit.

Kaartje
Wanneer alle oliën voorbij zijn gekomen trekken we een aromatherapiekaartje – bij het holistisch werken gaan we er vanuit dat iedereen onbewust weet wat hij nodig heeft – ieder mens heeft immers een zelfhelend vermogen. Je kunt dan gebruik maken van het kiezen van de olie door middel van het kaartjes trekken. Werken met de aromatherapiekaartjes is simpel en werkt als volgt: Leg de kaartjes met de tekst naar beneden op de tafel en kies willekeurig een kaartje, zonder dat je de tekst kan lezen. De keuze is altijd goed, want je trekt het kaartje van de olie die je op dat moment nodig hebt.

De speelse creativiteit van mandarijn
De uitleg van Annette wordt direct bevestigd, Miranda pakt onbewust het kaartje mandarijn. De mandarijnolie brengt een speelse creativiteit weer naar boven zodat problemen niet meer zo zwaar vallen en de speelse dingen in het leven weer de aandacht krijgen. Het is een zonnige, vrolijke en warme olie die het onbezorgde kind in je naar boven haalt. Zowel op het fysieke als op het subtiele niveau bezit mandarijn veel eigenschappen die we ook bij de andere citrusoliën zien maar dan in een meer verfijnde en delicate vorm. In zijn delicate, zachte, zoete geur is een aankondiging van geluk te bespeuren. Deze olie helpt jouw om met de onbezorgdheid in contact te komen. Aan haar frisse, onschuldige vrolijkheid kan niemand weerstand bieden.
Het is niet verwonderlijk dat juist kinderen aan deze olie vaak heel duidelijk de voorkeur geven boven ieder andere. Zij verfrist, doet angst, verdriet, spanning in een mum van tijd vervliegen en laat je weer lachen.
De olie is verwarmend, troostend, verzachtend, goed voor zwangere vrouwen, rusteloosheid, slapeloosheid, opmonterend, inspirerend, opbouwend. Ze helpt bij spanningen, bedplassen, angst, verdriet, prikkelbaarheid en slapeloosheid. Ze werkt opbouwend na uitputtende ziekten en een crisis.

Miranda snapt haar eigen weerstand tegen de olie, ze is alles behalve vrolijk en onbezorgd en ze begrijpt dat door juist met deze olie te gaan werken ze uitgenodigd wordt haar onbezorgdheid en het luchtige in haar karakter weer toe te laten. Ze zegt dat ze dit is kwijt geraakt en graag weer terug wil.

Wuif je problemen niet weg!
Het inzicht van Miranda brengt ons ook naar het volgende inzicht en dat is dat je als moeder je vaak zorgen maakt om je kind of kinderen. En net als in het vliegtuig moet je eerst zorgen voor je eigen zuurstof wil je überhaupt iets voor een ander kunnen doen. De boodschap voor Miranda is helder; wuif je problemen niet weg en ga het proces aan!
Door haar mooie eigenschappen met de ondersteuning van de mandarijnolie weer toe te laten, laat ze aan haar kind zien dat ze in staat is naast alle zorgen toch vrolijk en onbezorgd te kunnen zijn. Kinderen reageren nu eenmaal sterk op wat jij laat zien, en door het proces zelf op te pakken helpt ze haar dochter indirect op de mooiste manier die er mogelijk is. Ieder kind wil dat zijn papa en mama gelukkig zijn.

Miranda is aan de slag gegaan met de geur mandarijn voor in huis met een diffuser (geur beïnvloedt gemakkelijk je stemming en vandaaruit de sfeer) en met de therapeutische wrijfolie voor onder haar voeten. Voor dochter Evelien is Miranda met de citroenoliën gaan werken gezien er concentratie problemen waren.

Citroen bij slaapproblemen
Het moeilijk in slaap komen van Evelien kwam voort uit het blijven denken, iets wat ik een vol hoofd noem. Citroen ruimt op een geeft ruimte! Het is heerlijk om te lezen, middels de mailtjes die ik ontvang van Miranda, dat ze beide een stuk beter slapen en beter in hun vel zitten. Het proces met de ex is in volle gang en verloopt niet erg fraai. Toch kan ze er nu beter mee om gaan. De situatie kun je niet altijd veranderen, hoe je er op reageert en er mee omgaat wel.

Anne Marie van BilsenAnne Marie van Bilsen is sinds april 2003 holistisch kindertherapeut en oprichter van Praktijk de Regenboog.
Praktijk de Regenboog is gespecialiseerd in therapie, scheidingsbegeleiding, coaching, cursussen en workshops op een holistische basis.