zWij zijn aan het einde van een cyclus aangekomen: A tot en met Z. 26 factoren die er toe doen en die jouw leven zinvoller kunnen maken. Ik hoop daarom dat het ook voor jou niet alleen leuk was maar ook zinvol is geweest.

Een leven zonder zin is namelijk zinloos. Niet voor het universum, want dat oordeelt en veroordeelt niet, maar voor jezelf. Wij willen zinvol bezig zijn en iets aan ons leven toevoegen en meerwaarde ontwikkelen voor de wereld waarin wij leven. Echt tevreden zijn we pas als we aan het einde van elke dag het gevoel hebben, zinvolle dingen te hebben gedaan.

Wat is zinvol?
Wat zinvol is wordt in eerste instantie bepaald door de maatschappij waarin wij leven, onze opvoeding, de religie waarin wij grootgebracht zijn en natuurlijk onze eigen voorkeur.  Onze eigen normen en waarden spelen daarbij uiteraard ook een rol maar die zijn weer beïnvloed door buitenaf. Bijvoorbeeld is het schrijven van een goede tekst voor een schrijver van grotere waarde en daardoor zinvoller dan voor mensen die alleen maar gewend zijn om boodschappenlijstjes te schrijven.

Wat betekent geluk voor ons?
Niet alleen is de waarheid relatief maar ook het gene dat wij gevoelsmatig als zinvol ervaren. Zinvol bezig zijn heeft dus alles te maken met het prettige gevoel dat het bij ons achterlaat wanneer wij iets doen. Als wij zinvol bezig zijn, doen wij dus dingen waarin wij zin hebben. Als wij daarbij onze kernkwaliteiten (Q-Factor) en onze creativiteit (C-Factor) gebruiken en onze inspiratiebronnen opzoeken, en dit alles ook nog volgens onze eigen normen en waarden (W-Factor) kunnen doen, zijn wij in Flow (F-Factor) en voelen we ons gelukkig (G-Factor). Om erachter te komen wat geluk precies voor ons betekent, moeten we eerst onze B-Factor (bewustzijn) ontwikkelen.

De weg is het doel
Mensen zonder doelen dobberen blijkbaar zinloos door het leven. Alle factoren die wij de laatste maanden hebben besproken, zijn katalysatoren op weg naar een zinvol leven. Wie echt het gevoel heeft dat zijn of haar leven zinloos is, zal serieus op zoek moeten gaan naar eigen doelen. En als je niet weet waar je die moet zoeken, kijk maar wat je leuk vindt. Wat doe je graag, waar ligt je passie (P-Factor) , waar brand je vuur? En als je die ene grote passie niet kunt vinden dan zijn er zeker veel kleine vuurtjes die je levensweg verlichten op weg naar zin en geluk.

De weg is het doel. Wie pas geniet aan het einde van een lange reis, heeft het niet zinvol gedaan.

Hoe zinvol is jouw weg?

 

www.pepptalk.nl

www.twitter.com/pepptalks

facebook: Wolfgang Peppmeier

You Tube: MrPepptalk