‘Waarom laat ik me in mijn zoektocht naar liefde zo misbruiken?’, waren de woorden die ik om 6.30 uur naar een vriendin van mij sms’te. Ik lag na een cursusdag in een vreemd bed in een hotel onder de dekens te sms’en. De piepjes die mijn mobiele telefoon maakte tijdens het indrukken van de juiste letters zouden mijn kamergenootje wakker kunnen maken.
En terwijl ik daar zo lag, liet ik voor mijn geestesoog alle personen die belangrijk voor me waren de revue passeren. Ik kwam tot de conclusie dat ik wel heel ver ging in mijn naarstige zoektocht naar liefde. En waarom? Enkel en alleen om liefde terug te krijgen? Was ik dan zo wanhopig? Een gevoel van afschuw kwam over me heen. Waar ben ik nu eigenlijk mee bezig in mijn leven? Een aantal dagen daarvoor dacht ik dat ik zo goed op weg was en kijk dan nu eens. Waarom heb ik dit niet eerder gezien?

Mijn hele leven al ben ik op zoek naar liefde
Mijn hele leven ben ik al op zoek naar liefde. Wat betekent liefde nu eigenlijk? Als kind werd liefde voor mij gesymboliseerd door de aandacht van mijn ouders. Ik deed alles om die aandacht maar te krijgen. Ik kookte, dronk gezellig koffie met mijn moeder als ze uit haar werk kwam, nam van tijd tot tijd het hele huishouden over, ik speelde spelletjes en was in de heilige overtuiging dat ik dat deed voor mezelf. Omdat IK dat leuk vond. Maar vond ik dat wel zo leuk? Of deed ik dat om liefde te voelen?

De prins op het witte paard…
Er is een tijd geweest dat ik romans versleet en dacht dat dat liefde was. De prins op het witte paard die me moest komen redden uit een thuissituatie die ik in die tijd allang niet zo leuk meer vond. En toen die prins er eenmaal was en ik nog steeds iets heel essentieels miste in mijn leven verlegde ik mijn focus op een kindje. Als dan niets mij de liefde kon geven waarnaar ik zocht, dan moest een kindje dat maar doen.
Zo’n klein onschuldig wezentje, helemaal voor mij alleen. Een kindje dat onvoorwaardelijk van mij zou houden. Enkel en alleen omdat ik zijn moeder was. Een kindje dat ik kon knuffelen en liefde kon geven zo veel en zo vaak als ik maar wilde.

Gebrek aan inzicht
Maar toen het kindje er eenmaal was, bleek dat ook dit kindje mij niet kon geven waarnaar ik zo verlangde. Sterker nog, dit kindje liet me zien dat de situatie nu toch wel heel nijpend begon te worden. Hij liet me zien dan mijn gebrek aan inzicht in wat liefde nu eigenlijk was zich ook uittekende in een gebrek aan liefde voor hem.

In een prachtig rapport van het RIAGG stond het vijf jaar later zwart op wit. Dit kind houdt weinig van alle gezinsleden en van zijn moeder helemaal niet. Dat was het moment dat ik besefte dat ik nu toch grotere stappen moest gaan ondernemen.

Mijn gebrek aan inzicht in wat liefde nu eigenlijk was, had een grote weerslag op mijn kind. Ik kon mijn kind niet het gevoel geven dat ik van hem hield, omdat ik zelf geen idee had wat houden van inhield. Met andere woorden, ik hield niet van mezelf en kon het dus ook niet doorgeven aan dit kleine hummeltje. Ik was hard bezig om van dit kind een tweede kleine ik te creëren. Een kindje dat straks net zo wanhopig op zoek moest gaan naar liefde zoals ik gedaan had en, zo blijkt, nog steeds doe…

Sylvia

Lees deel 2 van Sylvia’s zoektocht naar Liefde op 1 maart