2016 Kona Hei Hei DL Trail

Spreek zacht en draag een grote stok: de 2016 Kona Hei Hei DL Trail, getest op een 8-daagse, 325 mijl lange fietstocht door Oregon.

Ik geef toe dat ik aanvankelijk belust was op het Kona-proces. Het was tenslotte de ruige 70 cm-trailfiets waarvan iedereen zei dat hij de Konas-lijn opnieuw had gedefinieerd. Maar nadat ik me realiseerde dat we op het punt stonden te beginnen aan een fietstocht van 325 mijl, met 27.000 klimmen, luisterde ik naar mijn rijmaatjes (en mijn resterende stukjes gezond verstand) en ging met de zachter gesproken Kona Hei Hei DL Trail.

Ik had niet verwacht dat het mijn Carver Gnarvester als mijn go-to bikepacking-installatie zo degelijk zou onttronen, maar verdomme, het is erg leuk. Vrienden weten dat ik niet geef om mijn voorband, watt-output of een andere KOM. Ze weten ook dat ik niet geef om de baggy of lycra jersey menigte. Ik geef de voorkeur aan fietsen waarop ik de hele dag kan trappen en dan mijn rug kan ontspannen terwijl ze me van een steile heuvel duwen die ik nog nooit eerder heb gereden. De Hei Hei is precies dat.

Het werd geadverteerd als een aluminium XC-racefiets in een wereld vol plastic frames. Mijn eerste verrassing was hoe licht en wendbaar het was. Gemaakt van Race Light 6061 aluminium, het uitgeklede frameontwerp is echt heel licht en de pedalen fantastisch goed vergrendeld – of zelfs in de 100 mm Fox Float-schokken-trail-modus (de middelste positie in de Climb, Trail en Descend-modusknop). Het is een 29er-fiets met korte liggende achtervorken, een losse balhoofdbuis en een zeer poppy-geometrie. Ik merkte dat ik in bochten accelereerde en over wortelknobbels gleed op een manier die ik niet gewend was te doen op mijn full-sus of plus-fietsen. De bouwkit wordt geleverd met een ShimanoXT111-systeem en Race Face Aeffect-cranks. Het is veel beter dan ik had verwacht. De subtiele graphics zijn met smaak uitgevoerd, met scherpe groene strepen en grijze logovervagingen, die de slanke geometrie van het montuur accentueren.

Het was te wild om te laten zoals het was. Ik heb een paar wijzigingen aangebracht en moest ermee spelen. Voor nachtritten en het opladen van USB had ik bredere wielen nodig met een SP Dynamo-hub. Sugar in Portland heeft een nieuwe set wielen voor me gemaakt. Jude heeft Spank Oozy 30 mm-velgen aan de Dynamo en een XT-achternaaf geregen, en we hebben wat agressievere Maxxis High Roller II 6 cm-banden erop gegooid. Om eerlijk te zijn, had ik er graag nog dikkere banden in gehad, maar dat is ongeveer het maximum met deze achterdriehoek.

Hoewel ik nog geen betere lamp of USB-oplader heb gevonden dan de B&M Luxos, is de vorkkroonbevestiging niet compatibel met mountainbikes en stuurrollen. Na het grootste deel van de dag bezig te zijn geweest met het knoeien met oude componentenresten in mijn bankschroef, slaagde ik er eindelijk in om wat plaatstaal en een canti-hanger te hacken (met dank aan Velo Cult voor deze suggestie!) voor de voorplaat van mijn stengels.

Ik heb ook een korter 30t kettingblad, een Easton 35 mm stuurpen, Straightline Amp-platformpedalen en Ergon-grepen aan mijn fiets toegevoegd. Het SME3-zadel is niet mijn favoriet, maar het ziet er geweldig uit! ), en omdat ik wilde experimenteren met bredere staven nu ik een korte stuurpen heb, voelde de fiets behoorlijk gekozen. Het enige wat ik zou willen proberen is meer voorin reizen. De Float was een beetje te zwaar op sommige van de moeilijkere, hobbeligere drops. Ik had graag gezien dat de Talas de veerweg zouden aanpassen op steilere, strakkere beklimmingen.

Maar laten we eerlijk zijn, ik heb deze fiets laten laden en me meenemen op mijn meest ambitieuze MTB-avontuur tot nu toe: Limberlosts inaugurele Three Sisters Three Rivers-route. Kortom, het verbindt Oregons meest geprezen mountainbikeroute-systemen gedurende acht dagen en 325 mijl in afstand, en doorkruist daarbij de Cascades. Er is veel singletrack (minimaal 60%) langs de route. ), en ik wist dat ik iets speelser en meer vergevingsgezind wilde dan mijn 29+ titanium hardtail de Carver Gnarvester.

Het nadeel van volledig geveerde fietsen voor bikepacking is dat het draaibare ontwerp en de neerwaartse bovenbuizen het vermogen van de hoofddriehoek elimineren om iets anders dan een kleine aangepaste frametas vast te houden. De achtervering, gecombineerd met de grote wielen, laat weinig ruimte over voor een seatbag. Bovendien moet de stuurrol vrij van de vorkkroon komen.

Gelukkig leent het Konas-ophangingsontwerp zich vrij goed voor een frametas, waardoor er voldoende ruimte overblijft voor Porcelain Rockets-handwerk, zelfs volledig gecomprimeerd, de achterste driehoek en schok interfereren niet. Een vroeg prototype van een Porcelain Rocket Mr. Fusion stoeltas is beschikbaar. Het is slanker en beter geschikt voor de dropperposten die nodig zijn. Het is duidelijk dat het runnen van een zadeltas met een dropper-post zijn eigen uitdaging is, maar ik liet Joshua Bryant een betere versie maken van mijn aux-zadelpenhack. Dit is een eenvoudige oude zadelpen die is hergebruikt om op de zadelrails te passen.

De stuurrol is ook mijn eigen brouwsel, een eenvoudig bevestigingssysteem met enkele riemen en gespen die door flexibele plastic zeilen en PVC-afstandhouders lopen (doe-het-zelf-tutorial komt eraan). Eenmaal ingeladen, eiste de ophanging zeker ook wat tuning-aandacht, maar na 2030% meer druk aan de voor- en achterkant toe te voegen en het naar mijn smaak aan te passen, reed de fiets net zo behendig als hij deed.

Pluspunten

  • Lichtgewicht racefiets met pittige Enduro-geometrie, overgenomen van het Kona-proces
  • Het ontwerp van de ophanging heeft voldoende ruimte voor een frametas
  • De beste specificaties (meestal Shimano XT), die ik ooit op een fiets heb gezien voor deze prijs.
  • Hoewel niet in de mode , zijn wielen van 74 cm geweldig voor urenlang trappen

nadelen

  • Achterkant is een beetje strak en maximaal 6 cm banden op 30 mm velgen
  • 120 mm vork Ik vind de vork te zwak naar mijn smaak, maar een dikkere vork heb ik nog niet geprobeerd.
  • Een flessenbos zou handig zijn aan de onderkant van de onderbuis

Bouwpakket

  • FRAME Kona Hei Hei DL Trail (L)
  • VORK Fox Float 34 Performance 120 mm QR15 Tapered
  • SHOCK Fox Float-prestaties
  • HEADSET FSA Nummer.57B
  • STAM Easton Havoc 35mm
  • STUUR Kona XC/BC 35 Verhoger
  • HANDVATTEN Ergon GA1 Evo
  • REMMEN Shimano XT
  • VERSNELLER Shimano XT
  • ACHTERDERAILLEUR Shimano XT Shadow Plus
  • CRANKS EN KETTINGBLADEN RaceFace cinch 1.x met een 30t ring
  • CASSETTE Shimano XT 1142t 11spd
  • KETTING KMC X11
  • VOORNAAF SP PL-8X Dynamo Naaf
  • ACHTERNAAF Shimano XT
  • SPAKEN Sapim Race
  • VELGEN Spank Oozy 30mm
  • BANDEN Maxxis High Roller II 3C EXO 6 cm
  • ZADELPEN Rock Shox, korte veerweg
  • ZADEL Ergon SME3 Large
  • PEDALEN Straightline Amp-platforms
  • SCHOENEN Giro-jas
  • VERLICHTING B&M Luxos U
  • TASSEN DIY & Porselein Raket

Opgebouwd zoals hierboven, weegt de Hei Hei 138 kg – behoorlijk respectabel voor een met dynamo uitgeruste-full-suspension-dropper-post-bikepacking-rig! Voeg nog eens 78 kg droog gewicht toe (tassen en kampeerspullen), en we waren nog steeds onder de 23 kg minus water, voedsel en camera-apparatuur, dat wil zeggen. Dit is een goed bedrag voor een reis in het koude seizoen. Wat de distributie betreft, kwam het neer op ongeveer 30% rugzak (meestal water, kleding en camera-uitrusting, 25% stuurrol (grondzeil, tent, pad, donzen tas), 25% frametas (gereedschap, kookset, snacks), en 20% zitzak (eerste hulp, voedsel, brandstof, bourbon), maar de gewichten waren natuurlijk afhankelijk van hoeveel water, voedsel en brandstof ik elke dag bij me had.

De Hei Hei DL Trail wordt geleverd met een fantastische XT-build en is zeer redelijk geprijsd.

Maak Een Buiging

De misplaatste veronderstelling dat een beladen fiets saai moet zijn, moet worden doorbroken. De Hei Hei genoot van elk moment van lucht in elke greppel van jeeppaden en smeekte om mijn aandacht voor elke wirwar van lavastenen die ik kon vinden. Mijn advies? Pak minder rotzooi in, verlies de gootsteen, denk niet eens aan koffers of andere rigide bevestigingssystemen en gooi dan, als je helemaal vol zit, meer spullen terug op de planken. Je zou verbaasd zijn hoe eenvoudig je paklijst kan zijn, maar dat is een onderwerp voor een andere keer.

Kortom, de Kona Hei Hei DL Trail is goed ontworpen, goed gespecificeerd, goed geprijsd en nu zeer goed getest dankzij het meedogenloze terrein van Bend, Sisters, Mckenzie River, Oakridge en de North Umpqua Trail op onze Three Sisters Three Rivers route. Het is een serieuze crosscountryfiets die kan worden opgeruwd, maar die zeer handelbaar is als een bikepacking-installatie.

  • Groot formaat getest
  • 138kg/13,83kg
  • Prijs
  • Aanbevolen gebruik Klimmen, lichte bikepacking en snelle technische singletracks