De volgende generatie action cams breidt functies en connectiviteit uit – en kan zelfs communiceren met je pedalen

Garmin

Iedereen wil een deel van deze hete marktplaats voor actiecamera’s, en GPS-gigant Garmin heeft zojuist de nieuwste kandidaat uitgebracht om te proberen GoPro te onttronen. Om dat doel te bereiken, heeft Garmin een paar camera’s met veel functies ontwikkeld die de nadruk leggen op het mixen van informatiestromen van verschillende sensoren in het videoformaat om meer dan alleen video te maken.

De nieuwe VIRB-camera’s van Garmin, bekend als VIRB X en VIRB XE, verschillen aanzienlijk van het oorspronkelijke aanbod, zowel qua functie als qua vorm. Tarieven zijn voor de VIRB X en voor de XE-versie. Garmin zegt dat de camera’s deze zomer beschikbaar zullen zijn, maar heeft de releasedatum niet verder verwerkt.

Ten eerste zul je merken dat de contour in bullet-stijl verdwenen is, in het voordeel van een boxier vierkant formaat dat meer op GoPro lijkt. De VIRB X- en XE-modellen delen het gloednieuwe ontwerp, dat nu ook op het alomtegenwoordige GoPro-platform wordt gemonteerd.

Dat is een welkome afwisseling; het betekent veel meer mount-aanbiedingen, van Garmin, GoPro en aftermarket-fabrikanten die zich grotendeels concentreren op de GoPros-beugelstandaard. Het kan ook veiliger zijn; eerdere VIRB-montages bleken enigszins wankel. Bovendien heb je voor veel toepassingen geen instance nodig; beide componenten zijn gerangschikt als waterdicht tot 50 meter.

Beide VIRB’s zijn voorzien van Bluetooth 4.0 en WiFi, hebben GPS- en versnellingsmetersensoren en communiceren met andere sensoren, zoals Garmins Vector vermogensmeterpedalen, via ANT+.

Dat is de kernfunctie, samen met de aandacht van Garmins push. GPS biedt onder andere gegevensstromen zoals locatie, snelheid, hoogte en afstand; samen met ANT+ datastreams van sensoren zoals een hartslagband, samen met je vermogensmeter, ontvang je een datarijke overlay op de videobeelden. Om al die gegevensstromen te combineren, moet u de eigen bewerkingssoftware van Garmin, VIRB Edit, gebruiken.

Waar ze uiteenlopen, is in functies en opnameresolutie. De VIRB XE bevordert een maximale resolutie tot 1440p in 30 frames per seconde, en ook een lagere resolutie maar nog steeds Full HD 1080p bij 60fps. De VIRB X komt uit met 1080p bij 30 fps. Daarnaast zijn er nieuwe slow-motion catch-prijzen, samen met de VIRB XE die 240 fps biedt in een resolutie van 480p.

En uiteraard maken ze ook foto’s, waaronder een burst-modus van 30 fps en een lapse-modus voor fotoperioden. Waar de nieuwe VIRB’s tekortschieten, is de topresolutie; GoPro en Sony’s topversies opnamemodi tot 4K-resolutie, en zelfs bij 1440p heeft GoPros Hero4 een opnamesnelheid van ongeveer 48 fps.

De VIRB XE begint de lijn naar meer prosumer-functies te vervagen, met handmatige bediening van functies zoals ISO, belichting, witbalans en kleurprofiel. De XE beschikt ook over in-camera beeldstabilisatie.

Naast camerabediening biedt een programma Android of Windows Mobile) meer keuzes, waaronder bewerkingscapaciteit en de mogelijkheid om maximaal tien camera’s te bedienen.

Om enkele van de nieuwste functies in de bijgewerkte lay-out in te pakken, heeft Garmin enkele eerdere capaciteiten verwijderd. Er is geen preview-optie meer op de camera; het is alleen in-app. Er is geen micro-HDMI-uitgang meer. De ingebouwde barometer / hoogtemeter is verdwenen en de levensduur van de batterij is nu 2 uur, minder dan 3.

We hebben de gloednieuwe VIRB’s nog niet persoonlijk bekeken. Op dit moment zien ze eruit als een veelbelovende upgrade ten opzichte van de bestaande VIRB, met veel meer mount-opties, uitgebreide functies en een aantal coole data-overlay-mogelijkheden. Of genoeg is om de ontbrekende luxe resoluties goed te maken, hangt waarschijnlijk af van wat je met de camera wilt doen.

Meer informatie: virb.garmin.com

Joe Lindsey is een freelance journalist die al heel lang schrijft over buitenshuis en sport, fitness en gezondheid, en wetenschap en technologie, vooral waar de drie elementen in dat Venn-diagram stinken.